Zapytanie musi mieć od 2 do 50 znaków.
Reklama
Reklama



Aktualna gazetka Lidl - Ważna od 24.07 do 29.07 - Strona nr 4

Reklama
Reklama
Reklama

Reklama
Gazetka Lidl 24.07.2023 - 29.07.2023
Reklama

Produkty w tej gazetce

ZAŁO u 6 ć ę OR KULTURA JEDZENIA WE FRANCJI: JAK I KIEDY JEDZĄ FRANCUZI? Gdy przygotowujemy się na wyjazd do innego państwa, często zwracamy uwagę na panujące tam zwyczaje, na różnice kulturowe czy na pogodę. Niekoniecznie skupiamy się jednak na tym, w jaki sposób w danym miejscu się jada, a jest to temat, który także może być interesujący, zwłaszcza w przypadku Francji! "7 AGĘ OM i Śniadanie? Tylko na słodko! Chociaż śniadania, które jadają Francuzi, zazwyczaj nie są duże, to trudno nazwać je lekkimi! W tym kraju dzień zaczyna się bowiem od... słodyczy. Świeży wypiek z ciasta francuskiego z czekoladą, croissant lub bagietka z masłem i konfiturą, a do tego wielki kubek kawy. Koncept wytrawnych śniadań jest Francuzom raczej obcy. Nietykalna przerwa obiadowa Między 12:00 a 14:00 następuje przerwa obiadowa. Niekoniecznie trwa ona całe 2 godziny, jednak w tych godzinach Francuzi przestają załatwiać sprawy urzędowe i nie odbierają służbowych telefonów. W większości miejsc otwarte są tylko restauracje i sklepy. Tradycyjnie obiad jest dużym i sycącym posiłkiem. Nawet w szkołach składa się z przystawki, dania głównego i deseru. Podczas obiadów w dni wolne i święta dodatkowo pojawiają się: aperitif (przed przystawką), deska O. serów (po daniu głównym) i kawa, herbata lub digestif (po deserze).

Najnowsze gazetki

Reklama
ZAŁO u 6 ć ę OR KULTURA JEDZENIA WE FRANCJI: JAK I KIEDY JEDZĄ FRANCUZI? Gdy przygotowujemy się na wyjazd do innego państwa, często zwracamy uwagę na panujące tam zwyczaje, na różnice kulturowe czy na pogodę. Niekoniecznie skupiamy się jednak na tym, w jaki sposób w danym miejscu się jada, a jest to temat, który także może być interesujący, zwłaszcza w przypadku Francji! "7 AGĘ OM i Śniadanie? Tylko na słodko! Chociaż śniadania, które jadają Francuzi, zazwyczaj nie są duże, to trudno nazwać je lekkimi! W tym kraju dzień zaczyna się bowiem od... słodyczy. Świeży wypiek z ciasta francuskiego z czekoladą, croissant lub bagietka z masłem i konfiturą, a do tego wielki kubek kawy. Koncept wytrawnych śniadań jest Francuzom raczej obcy. Nietykalna przerwa obiadowa Między 12:00 a 14:00 następuje przerwa obiadowa. Niekoniecznie trwa ona całe 2 godziny, jednak w tych godzinach Francuzi przestają załatwiać sprawy urzędowe i nie odbierają służbowych telefonów. W większości miejsc otwarte są tylko restauracje i sklepy. Tradycyjnie obiad jest dużym i sycącym posiłkiem. Nawet w szkołach składa się z przystawki, dania głównego i deseru. Podczas obiadów w dni wolne i święta dodatkowo pojawiają się: aperitif (przed przystawką), deska O. serów (po daniu głównym) i kawa, herbata lub digestif (po deserze).
Reklama

Kontynuując przeglądanie tej strony akceptujesz użycie plików cookie.

Nazwa Szczególy