Zapytanie musi mieć od 2 do 50 znaków.
Reklama
Reklama



Aktualna gazetka Makro - Ważna od 29.04 do 31.12 - Strona nr 45

Reklama
Reklama
Reklama

Reklama
Gazetka Makro 29.04.2024 - 31.12.2024
Reklama

Produkty w tej gazetce

KAPUŚNIAK Z ŻEBERKAMI WIEPRZOWYMI ©) DB 165 MINUT SKŁADNIKI: WYWAR MIĘSNY + 600 g żeberek wieprzowych * 3 liście laurowe * 4 ziarna ziela angielskiego * 4 ziarna pieprzu czarnego * 5 g kolendry w ziarnach +15 ml oleju rzepakowego *3,5lwody * 300 g ziemniaków *100 g marchwi * 2 cebule = % selera * 50 g pietruszki * 300 g kapusty kiszonej * 120 g boczku wędzonego * 40 gkoncentratu pomidorowego *2gkminku * 3 g majeranku suszonego * 4g papryki wędzonej * 3 g papryki słodkiej mielonej * 25 g masła * 25 g mąki pszennej * sól, pieprz Autor: Elvina Hunia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Żeberka obsmażyć na patelni z każdej strony i przełożyć do garnka. Tłuszcz po smażeniu zostawić. Dodać przyprawy, zalać wodą i gotować przez 1,5 godziny, na małym ogniu, zbierając szumowiny. Po ugotowaniu wyjąć żeberka z wywaru. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać do wywaru i gotować na małym ogniu przez 10 minut. 50 g kapusty kiszonej wysuszyć całkowicie na papierze do pieczenia w piekarniku nastawionym na 80*C. Resztę kapusty wypłukać, posiekać i dodać do wywaru. Seler, pietruszkę i marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Boczek pokroić w kostkę 5x5 mmi przesmażyć z I łyżką oleju do wytopienia tłuszczu. Dodać cebulę, kminek i majeranek, a po kolejnych 2 minutach pozostałe warzywa i koncentrat pomidorowy. Wymieszać i smażyć jeszcze przez 3-4 minuty. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i smażyć przez około 2 minuty. Gotową zasmażkę dodać do wywaru z kapustą i ziemniakami, doprawić solą i pieprzem, gotować całość 15 minut na małym ogniu. Rozgrzać tłuszcz pozostały po smażeniu żeberek razem z papryką wędzoną i słodką, i podgrzać w nim żeberka. Gotową zupę podawać z paprykowymi żeberkami, posypaną suszoną kapustą.

Najnowsze gazetki

Reklama
KAPUŚNIAK Z ŻEBERKAMI WIEPRZOWYMI ©) DB 165 MINUT SKŁADNIKI: WYWAR MIĘSNY + 600 g żeberek wieprzowych * 3 liście laurowe * 4 ziarna ziela angielskiego * 4 ziarna pieprzu czarnego * 5 g kolendry w ziarnach +15 ml oleju rzepakowego *3,5lwody * 300 g ziemniaków *100 g marchwi * 2 cebule = % selera * 50 g pietruszki * 300 g kapusty kiszonej * 120 g boczku wędzonego * 40 gkoncentratu pomidorowego *2gkminku * 3 g majeranku suszonego * 4g papryki wędzonej * 3 g papryki słodkiej mielonej * 25 g masła * 25 g mąki pszennej * sól, pieprz Autor: Elvina Hunia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Żeberka obsmażyć na patelni z każdej strony i przełożyć do garnka. Tłuszcz po smażeniu zostawić. Dodać przyprawy, zalać wodą i gotować przez 1,5 godziny, na małym ogniu, zbierając szumowiny. Po ugotowaniu wyjąć żeberka z wywaru. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać do wywaru i gotować na małym ogniu przez 10 minut. 50 g kapusty kiszonej wysuszyć całkowicie na papierze do pieczenia w piekarniku nastawionym na 80*C. Resztę kapusty wypłukać, posiekać i dodać do wywaru. Seler, pietruszkę i marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Boczek pokroić w kostkę 5x5 mmi przesmażyć z I łyżką oleju do wytopienia tłuszczu. Dodać cebulę, kminek i majeranek, a po kolejnych 2 minutach pozostałe warzywa i koncentrat pomidorowy. Wymieszać i smażyć jeszcze przez 3-4 minuty. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i smażyć przez około 2 minuty. Gotową zasmażkę dodać do wywaru z kapustą i ziemniakami, doprawić solą i pieprzem, gotować całość 15 minut na małym ogniu. Rozgrzać tłuszcz pozostały po smażeniu żeberek razem z papryką wędzoną i słodką, i podgrzać w nim żeberka. Gotową zupę podawać z paprykowymi żeberkami, posypaną suszoną kapustą.
Reklama

Kontynuując przeglądanie tej strony akceptujesz użycie plików cookie.

Nazwa Szczególy