Zapytanie musi mieć od 2 do 50 znaków.
Reklama
Reklama



Aktualna gazetka Makro - Ważna od 02.09 do 16.09 - Strona nr 65

Reklama
Reklama
Reklama

Reklama
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Reklama

Produkty w tej gazetce

PLACKI ZIEMNIACZANE Z DYNIĄ, CHRUPIĄCY JARMUŻ, SOS GRZYBOWY, PESTKI DYNI O) DB 45 MINUT SKŁADNIKI: PLACKI *150 g ziemniaków *150 g dyni piżmowej * 30 g mąki kukurydzianej ”30gmąki pszennej * 1 jajko, rozmiar M *1 biała cebula * 2 ząbki czosnku "20 gkoperku * 1,5 g gałki muszkatołowej * 100 g świeżego jarmużu * 20 g pestek dyni * sól, pieprz * olej rzepakowy do smażenia SOS GRZYBOWY *150 g borowików całych, mrożonych *1 biała cebula * 2 ząbki czosnku *1 gałązka rozmarynu * 90 ml wytrawnego wina białego *150 ml śmietanki 30% * 40 g sera Rubin +50 g masła * sól, pieprz Autor: Zespół Akademii Inspiracji MAKRO w Krakowie SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ziemniaki i dynię obrać, z dyni usunąć pestki, oba składniki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć nadmiar soku. Cebulę i czosnek również zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wymieszać z ziemniakami z dynią. Dodać mąkę, jajko, posiekany koperek i przyprawy. Nakładać placki łyżką na rozgrzany olej i smażyć po 2-3 minuty z każdej strony aż się zarumienią. Jarmuż wypłukać pod zimną wodą, rozdrobnić, pozbyć się grubych części i osuszyć. Smażyć przez kilka sekund na głębokim tłuszczu. Na suchej rozgrzanej patelni uprażyć pestki dyni. Przygotować sos: grzyby rozmrozić i wypłukać. Na maśle podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka i plasterki czosnku, dodając gałązkę rozmarynu. Wino podzielić na 3 części, stopniowo wlewać na patelnię i czekać aż odparuje. Grzyby pokroić w plastry i smażyć przez 4 minuty na średnim ogniu z dodatkiem soli i odrobiny pieprzu. Wyjąć rozmaryn, powoli wlać śmietankę oraz starty drobno ser. Gotować jeszcze przez 3-4 minuty. Placki podawać polane sosem, posypane prażonymi pestkami, z chipsem z jarmużu.

Najnowsze gazetki

Reklama
PLACKI ZIEMNIACZANE Z DYNIĄ, CHRUPIĄCY JARMUŻ, SOS GRZYBOWY, PESTKI DYNI O) DB 45 MINUT SKŁADNIKI: PLACKI *150 g ziemniaków *150 g dyni piżmowej * 30 g mąki kukurydzianej ”30gmąki pszennej * 1 jajko, rozmiar M *1 biała cebula * 2 ząbki czosnku "20 gkoperku * 1,5 g gałki muszkatołowej * 100 g świeżego jarmużu * 20 g pestek dyni * sól, pieprz * olej rzepakowy do smażenia SOS GRZYBOWY *150 g borowików całych, mrożonych *1 biała cebula * 2 ząbki czosnku *1 gałązka rozmarynu * 90 ml wytrawnego wina białego *150 ml śmietanki 30% * 40 g sera Rubin +50 g masła * sól, pieprz Autor: Zespół Akademii Inspiracji MAKRO w Krakowie SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ziemniaki i dynię obrać, z dyni usunąć pestki, oba składniki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć nadmiar soku. Cebulę i czosnek również zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wymieszać z ziemniakami z dynią. Dodać mąkę, jajko, posiekany koperek i przyprawy. Nakładać placki łyżką na rozgrzany olej i smażyć po 2-3 minuty z każdej strony aż się zarumienią. Jarmuż wypłukać pod zimną wodą, rozdrobnić, pozbyć się grubych części i osuszyć. Smażyć przez kilka sekund na głębokim tłuszczu. Na suchej rozgrzanej patelni uprażyć pestki dyni. Przygotować sos: grzyby rozmrozić i wypłukać. Na maśle podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka i plasterki czosnku, dodając gałązkę rozmarynu. Wino podzielić na 3 części, stopniowo wlewać na patelnię i czekać aż odparuje. Grzyby pokroić w plastry i smażyć przez 4 minuty na średnim ogniu z dodatkiem soli i odrobiny pieprzu. Wyjąć rozmaryn, powoli wlać śmietankę oraz starty drobno ser. Gotować jeszcze przez 3-4 minuty. Placki podawać polane sosem, posypane prażonymi pestkami, z chipsem z jarmużu.
Reklama

Kontynuując przeglądanie tej strony akceptujesz użycie plików cookie.

Nazwa Szczególy