Zapytanie musi mieć od 2 do 50 znaków.
Reklama
Reklama



Aktualna gazetka Makro - Ważna od 13.11 do 27.11 - Strona nr 115

Reklama
Reklama
Reklama

Reklama
Gazetka Makro 13.11.2023 - 27.11.2023
Reklama

Produkty w tej gazetce

ŚLEDZIE Z BURAKAMI I BLINAMI (AT DB 40 MINUT SKŁADNIKI: BLINY > 62 g mąki pszennej > 30 g mąki gryczanej + % jajka +12 g masła > 62 g mleka + 7 g drożdży świeżych > 2 g cukru > sól ŚLEDZIE >100 g matiasów > 40 g jabłek > 40 g buraków gotowanych * 30 gpigwy + 20 g cukru trzcinowego + 20 g ogórków konserwowych +10 g cebuli czerwonej + 20 g jogurtu typu greckiego +10 g majonezu + 5 ml octu winnego > 5 ml soku z cytryny > 5 gkoperku » sól, pieprz Autor: Zbigniew Sonik SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: BLINY Ze świeżych drożdży, połowy ilości mleka, cukru i połowy ilości mąki pszennej przygotować rozczyn i odstawić go pod ściereczką w ciepłe miejsce, aby podwoił swoją objętość. W przypadku użycia drożdży suszonych, należy wymieszać je z suchymi składnikami. Białko oddzielić od żółtka i ubić na sztywną pianę. Wyrośnięty rozczyn wymieszać z resztą mąki, ciepłym mlekiem, roz- puszczonym i wystudzonym masłem oraz żółtkiem. Dodać sól i na końcu ubite białko. Ciasto powinno być gęstsze niż na naleśniki. Całość ponownie odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1-2 godz. Po tym czasie usmażyć placki na średnim ogniu, aż będą rumiane z obu stron. ŚLEDZIE Matiasy namoczyć w zimnej wodzie, aby wypłukać z nich nadmiar soli. Odcedzić, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w paski. Pigwę skarmelizować na małej patelni z cukrem trzcinowym i ostawić na bok. Buraki, jabłko, ogórka konserwowego pokroić w cienkie paski, cebulę w drobną kostkę, a koperek posiekać. Wymieszać z majonezem z jogurtem, sokiem z cytryny i octem, doprawić i odstawić na ok. 2 godz. do lodówki. Na talerz wyłożyć śledzie, na nie sałatkę buraczaną i karmeli- zowaną pigwę. Podawać z blinami.

Najnowsze gazetki

Reklama
ŚLEDZIE Z BURAKAMI I BLINAMI (AT DB 40 MINUT SKŁADNIKI: BLINY > 62 g mąki pszennej > 30 g mąki gryczanej + % jajka +12 g masła > 62 g mleka + 7 g drożdży świeżych > 2 g cukru > sól ŚLEDZIE >100 g matiasów > 40 g jabłek > 40 g buraków gotowanych * 30 gpigwy + 20 g cukru trzcinowego + 20 g ogórków konserwowych +10 g cebuli czerwonej + 20 g jogurtu typu greckiego +10 g majonezu + 5 ml octu winnego > 5 ml soku z cytryny > 5 gkoperku » sól, pieprz Autor: Zbigniew Sonik SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: BLINY Ze świeżych drożdży, połowy ilości mleka, cukru i połowy ilości mąki pszennej przygotować rozczyn i odstawić go pod ściereczką w ciepłe miejsce, aby podwoił swoją objętość. W przypadku użycia drożdży suszonych, należy wymieszać je z suchymi składnikami. Białko oddzielić od żółtka i ubić na sztywną pianę. Wyrośnięty rozczyn wymieszać z resztą mąki, ciepłym mlekiem, roz- puszczonym i wystudzonym masłem oraz żółtkiem. Dodać sól i na końcu ubite białko. Ciasto powinno być gęstsze niż na naleśniki. Całość ponownie odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1-2 godz. Po tym czasie usmażyć placki na średnim ogniu, aż będą rumiane z obu stron. ŚLEDZIE Matiasy namoczyć w zimnej wodzie, aby wypłukać z nich nadmiar soli. Odcedzić, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w paski. Pigwę skarmelizować na małej patelni z cukrem trzcinowym i ostawić na bok. Buraki, jabłko, ogórka konserwowego pokroić w cienkie paski, cebulę w drobną kostkę, a koperek posiekać. Wymieszać z majonezem z jogurtem, sokiem z cytryny i octem, doprawić i odstawić na ok. 2 godz. do lodówki. Na talerz wyłożyć śledzie, na nie sałatkę buraczaną i karmeli- zowaną pigwę. Podawać z blinami.
Reklama

Kontynuując przeglądanie tej strony akceptujesz użycie plików cookie.

Nazwa Szczególy