Zapytanie musi mieć od 2 do 50 znaków.
Reklama
Reklama



Aktualna gazetka Makro - Ważna od 13.11 do 27.11 - Strona nr 13

Reklama
Reklama
Reklama

Reklama
Gazetka Makro 13.11.2023 - 27.11.2023
Reklama

Produkty w tej gazetce

KONFITOWANE KACZE UDO, BIAŁA KASZA GRYCZANA Z GRZYBAMI, CZERWONA KAPUSTA, REDUKCJA Z PORTO I CZARNEGO BZU 10! DB 180 MINUT SKŁADNIKI: > kacze udo +100 g gęsiego tłuszczu + 150 ml oleju rzepakowego > 60 g białej kaszy gryczanej > 50 g białej cebuli > 40 g sezonowych grzybów, np. kurek, borowików > 50 g czerwonej kapusty >100 ml wina białego wytrawnego > 100 ml wina czerwonego wytrawnego > 100 ml porto > 30 g czarnego bzu mrożonego > 50 g cukru > % główki czosnku > 2 gałązki rozmarynu > 2 gałązki tymianku +50 g masła +10 g śmietany 18% 1 g szczypiorku > sól > 5 g pieprzu czarnego młotkowanego Autor: Jakub Kowalczyk SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Kacze udo położyć na desce i wyciąć kość udową, nie roz- rywając mięsa, od chrząstki po kości ściągnąć mięso w dół, oczyścić kość i odciąć chrząstkę. Dokładnie doprawić solą oraz pieprzem i przełożyć do żaroodpornego naczynia, formując mięso w kulkę. Zalać gęsim tłuszczem i olejem rzepakowym. Dodać tymianek, rozmaryn, czosnek oraz pieprz. Tak przygotowane mięso włożyć do piekarnika nagrzanego do 130?Ci piec 2—2,5 godziny, aż będzie miękkie. W rondelku, na maśle z łyżeczką oleju rzepakowego, przesma- żyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać grzyby, kaszę, drobno posiekany czosnek, tymianek i rozmaryn. Doprawić obficie solą i pieprzem, zalać białym winem i odparować % alkoholu. Zalać 200 ml wody i ugotować. Po odparowaniu wody zdjąć z ognia i zostawić pod przykrywką. Czerwoną kapustę pokroić w cienkie paski, przełożyć do rondelka, zalać czerwonym winem, zasypać cukrem i gotować na wolnym ogniu, aż sos się całkowicie zredukuje. Na rozgrzanej patelni przez $ minut karmelizować czarny bez z cukrem, zalać porto i gotować na wolnym ogniu do zgęstnienia. Przed podaniem podgrzać kaszę z grzybami, dodać łyżkę śmietany oraz szczypiorek.

Najnowsze gazetki

Reklama
KONFITOWANE KACZE UDO, BIAŁA KASZA GRYCZANA Z GRZYBAMI, CZERWONA KAPUSTA, REDUKCJA Z PORTO I CZARNEGO BZU 10! DB 180 MINUT SKŁADNIKI: > kacze udo +100 g gęsiego tłuszczu + 150 ml oleju rzepakowego > 60 g białej kaszy gryczanej > 50 g białej cebuli > 40 g sezonowych grzybów, np. kurek, borowików > 50 g czerwonej kapusty >100 ml wina białego wytrawnego > 100 ml wina czerwonego wytrawnego > 100 ml porto > 30 g czarnego bzu mrożonego > 50 g cukru > % główki czosnku > 2 gałązki rozmarynu > 2 gałązki tymianku +50 g masła +10 g śmietany 18% 1 g szczypiorku > sól > 5 g pieprzu czarnego młotkowanego Autor: Jakub Kowalczyk SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Kacze udo położyć na desce i wyciąć kość udową, nie roz- rywając mięsa, od chrząstki po kości ściągnąć mięso w dół, oczyścić kość i odciąć chrząstkę. Dokładnie doprawić solą oraz pieprzem i przełożyć do żaroodpornego naczynia, formując mięso w kulkę. Zalać gęsim tłuszczem i olejem rzepakowym. Dodać tymianek, rozmaryn, czosnek oraz pieprz. Tak przygotowane mięso włożyć do piekarnika nagrzanego do 130?Ci piec 2—2,5 godziny, aż będzie miękkie. W rondelku, na maśle z łyżeczką oleju rzepakowego, przesma- żyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać grzyby, kaszę, drobno posiekany czosnek, tymianek i rozmaryn. Doprawić obficie solą i pieprzem, zalać białym winem i odparować % alkoholu. Zalać 200 ml wody i ugotować. Po odparowaniu wody zdjąć z ognia i zostawić pod przykrywką. Czerwoną kapustę pokroić w cienkie paski, przełożyć do rondelka, zalać czerwonym winem, zasypać cukrem i gotować na wolnym ogniu, aż sos się całkowicie zredukuje. Na rozgrzanej patelni przez $ minut karmelizować czarny bez z cukrem, zalać porto i gotować na wolnym ogniu do zgęstnienia. Przed podaniem podgrzać kaszę z grzybami, dodać łyżkę śmietany oraz szczypiorek.
Reklama

Kontynuując przeglądanie tej strony akceptujesz użycie plików cookie.

Nazwa Szczególy