Zapytanie musi mieć od 2 do 50 znaków.
Reklama
Reklama



Aktualna gazetka Biedronka - Ważna od 11.07 do 18.07 - Strona nr 4

Reklama
Reklama
Reklama

Reklama
Gazetka Biedronka 11.07.2024 - 18.07.2024
Reklama

Produkty w tej gazetce

11.07-17.07 oD czwaRTrku DO ŚRODY INDIE Wieprzowina z kokosem i przyprawami korzennymi LICZBA PORCJI: 4 CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN STOPIEŃ TRUDNOŚCI: ŚREDNI Przygotuj: 2 patelnie: zwykłą i głęboką, praskę do czosnku, mikser SKŁADNIKI PASTA CHETTINAD MASALA 4 ziarna pieprzu 2 pomidory 1 łyżeczka oleju rzepakowego 1 łyżeczka imbiru w proszku sól 1 cebula 2 liście laurowe 1 szklanka wody 3 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżeczka mielonego chili 400 ml mleczka kokosowego 2 łyżki nasion kolendry 2 ząbki czosnku garść świeżej kolendry 1 łyżka nasion kuminu 1 łyżeczka kurkumy i4 łyżka wiórków kokosowych 2 gwiazdki anyżu 4 suszone papryczki chili (do posypania) 4 ziarna kardamonu 1 kg łopatki lub karkówki wieprzowej olej kokosowy lub inny roślinny 4 cm laski cynamonu 2 cebule (do smażenia) 5 goździki PRZYGOTOWANIE Na rozgrzaną patelnię wlej olej i wrzuć pokrojoną w piórka cebulę. Dodaj wiórki kokosowe i, cały czas mieszając, podsmażaj, aż cebula i kokos nabiorą złocistego koloru. —- Q Dodaj wszystkie przyprawy, z wyjątkiem czosnku, kurkumy i papryczek chili i, cały czas mieszając, podgrzewaj je na małym ogniu. Jeśli masa będzie zbyt sucha, nie dodawaj oleju, lecz zmniejsz ogień. Na koniec wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, zamieszaj i wyłącz kuchenkę. Gdy prażone składniki ostygną, wrzuć je do misy miksera, dodaj odrobinę wody i zmiel, aż uzyskasz pastę o gładkiej konsystencji. Umyj mięso, osusz je i pokrój w dużą kostkę lub paski: Posiekaj cebule, pomidory pokrój w kostkę. Na głęboką patelnię wlej olej i podsmaż cebulę, dodaj pomidory, kurkumę, chili i sól. Zwiększ ogień, wrzuć kawałki mięsa i obsmaż z obu stron. Do mięsa dodaj 4-6 łyżek pasty chetłinad, wymieszaj i zalej wodą. Duś;pod przykryciem przez 90 minut, od czasu do czasu mieszając. 4 © UNA tl Gdy mięso będzie miękkie, wlej mleczko kokosowe i gotuj kolejne 5 minut. Posyp kolendrą i udekoruj wiórkami kokosowymi. Podawaj z ryżem lub kaszą.

Najnowsze gazetki

Reklama
11.07-17.07 oD czwaRTrku DO ŚRODY INDIE Wieprzowina z kokosem i przyprawami korzennymi LICZBA PORCJI: 4 CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN STOPIEŃ TRUDNOŚCI: ŚREDNI Przygotuj: 2 patelnie: zwykłą i głęboką, praskę do czosnku, mikser SKŁADNIKI PASTA CHETTINAD MASALA 4 ziarna pieprzu 2 pomidory 1 łyżeczka oleju rzepakowego 1 łyżeczka imbiru w proszku sól 1 cebula 2 liście laurowe 1 szklanka wody 3 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżeczka mielonego chili 400 ml mleczka kokosowego 2 łyżki nasion kolendry 2 ząbki czosnku garść świeżej kolendry 1 łyżka nasion kuminu 1 łyżeczka kurkumy i4 łyżka wiórków kokosowych 2 gwiazdki anyżu 4 suszone papryczki chili (do posypania) 4 ziarna kardamonu 1 kg łopatki lub karkówki wieprzowej olej kokosowy lub inny roślinny 4 cm laski cynamonu 2 cebule (do smażenia) 5 goździki PRZYGOTOWANIE Na rozgrzaną patelnię wlej olej i wrzuć pokrojoną w piórka cebulę. Dodaj wiórki kokosowe i, cały czas mieszając, podsmażaj, aż cebula i kokos nabiorą złocistego koloru. —- Q Dodaj wszystkie przyprawy, z wyjątkiem czosnku, kurkumy i papryczek chili i, cały czas mieszając, podgrzewaj je na małym ogniu. Jeśli masa będzie zbyt sucha, nie dodawaj oleju, lecz zmniejsz ogień. Na koniec wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, zamieszaj i wyłącz kuchenkę. Gdy prażone składniki ostygną, wrzuć je do misy miksera, dodaj odrobinę wody i zmiel, aż uzyskasz pastę o gładkiej konsystencji. Umyj mięso, osusz je i pokrój w dużą kostkę lub paski: Posiekaj cebule, pomidory pokrój w kostkę. Na głęboką patelnię wlej olej i podsmaż cebulę, dodaj pomidory, kurkumę, chili i sól. Zwiększ ogień, wrzuć kawałki mięsa i obsmaż z obu stron. Do mięsa dodaj 4-6 łyżek pasty chetłinad, wymieszaj i zalej wodą. Duś;pod przykryciem przez 90 minut, od czasu do czasu mieszając. 4 © UNA tl Gdy mięso będzie miękkie, wlej mleczko kokosowe i gotuj kolejne 5 minut. Posyp kolendrą i udekoruj wiórkami kokosowymi. Podawaj z ryżem lub kaszą.
Reklama

Kontynuując przeglądanie tej strony akceptujesz użycie plików cookie.

Nazwa Szczególy