Produkty w tej gazetce
Stopień trudności: trudny Ilość porcji: 8 Czas przygotowania: 60 minut Wegański: nie Składniki: 1 kg filetu z łososia bez skóry 2 łyżeczki musztardy francuskiej Rustica 2 op. ciasta francuskiego Tablier Blanc 1 jajko Polska Kurka Składniki na masę szpinakową: 200 g świeżego lub mrożonego szpinaku 1 łyżka masła Les Croisćs 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka bułki tartej Tablier Blanc 2 łyżki tartego Grana Padano Les Croisćs 2 łyżki serka kremowego Składniki na masę pieczarkową: 300 g małych pieczarek 1 łyżka masła Les Croisćs Składniki na sos koperkowy: 40 g masła Les Croisćs 1 łyżka mąki pszennej Tablier Blanc 2 łyżki białego wina 125 ml śmietanki 30% 2 łyżki posiekanego koperku Sposób przygotowania: l Łososia opłukać i dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Przekroić na 2 części. Doprawić solą, pieprzem, wysmarować musztardą. Odłożyć do zamarynowania. Przygotować masę szpinakową i pieczarkową. Masa szpinakowa: Na patelnię włożyć masło, dodać posiekaną cebulę i zeszklić ją co chwilę mieszając. Dodać drobno posiekany czosnek, wymieszać i smażyć 1 minutę. Dodać szpinak i mieszając dusić przez około minutę aż zwiędnie, a woda odparuje. Doprawić solą i pieprzem, odstawić z ognia. Wyłożyć na deskę i posiekać. Dodać bułkę tartą, parmezan i wymieszać. Gdy szpinak całkowicie ostygnie wymieszać go z serkiem kremowym. Masa pieczarkowa: Pieczarki umyć i osuszyć. Pokroić drobno, dodać masło i smażyć co chwilę mieszając, aż odparują i się zrumienią. Doprawić solą i pieprzem, zdjąć z patelni. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto francuskie wyjąć z lodówki przed pieczeniem. Jajko roztrzepać. Wyjąć pierwsze ciasto z lodówki, rozwinąć i przekroić na 2 części, jedną nieco większą od drugiej. Na mniejszej części wyłożyć połowę szpinaku, położyć na nim jeden filet łososia. Na wierzchu położyć połowę pieczarek. Przykryć drugą, nieco większą częścią ciasta, skleić brzegi, podwinąć pod spód. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem, naciąć nożem na krzyż i wstawić do piekarnika. Można przygotować drugą roladę i piec je obok siebie. Piec przez ok. 20 minut aż się zrumieni. Wyjąć z piekarnika i odczekać chwilę przed pokrojeniem. Przygotować sos koperkowy: Do rondelka włożyć masło i roztopić. Dodać mąkę i szybko wymieszać rózgą. Gdy zacznie się gotować wlać wino i wymieszać. Wlać śmietankę, wymieszać i zagotować. Doprawić solą i odstawić z ognia. Dodać posiekany koperek. Podawać z sosem koperkowym i ulubionymi dodatkami. Ciasto francuskie Bio Ser grana > UO tarty 9 cena za 1 kg=99,75 Szpinak siekany Eo) 9 cenaza 1kg=15,61 cena za 1 kg= 6,65 ZAEACCAJI
Nazwa | Szczególy |
---|