Produkty w tej gazetce
| (©) Składniki na 2 porcje — 1 szalotka — 150 ml jasnego piwa - 1 cytryna bezalkoholowego — 3 łyżki oleju + ok. 2 | oleju —400 g polędwicy z dorsza do smażenia — 1 łyżeczka gruboziarnistej —200 g mrożonego groszku soli morskiej — sól, pieprz — ok. 100 g korniszonów —600 g ziemniaków — ok. 50 ml octu jabłkowego -100 g + 2 łyżki mąki = ręczniki papierowe 11 Przygotowanie Szalotkę obrać i posiekać. Cytrynę umyć, z połowy zetrzeć skórkę, cytrynę pokroić w cząstki. W garnku rozgrzać 3 łyżki oleju, szalotkę zeszklić. Dodać groszek i skórkę z cytryny, sma- żyć 3-4 min, mieszając. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cy- tryny, zmiksować. Puree trzymać w cieple. Ziemniaki pokroić w słupki gr. 1 cm, osuszyć na ręczniku papierowym. 100 g mąki wymieszać w misce z 1/2 łyżeczki soli, dodać piwo i wymieszać na gładkie ciasto. Polędwicę opłukać, osuszyć i pokroić na ka- wałki dł. ok. 10 cm. Doprawić solą, pieprzem i sokiem cytry- nowym, obtoczyć w 2 łyżkach mąki. Olej do głębokiego sma- żenia rozgrzać we frytkownicy lub w garnku (do 140?Q), frytki smażyć ok. 5 min. Wyjąć i osączyć. Olej podgrzać do temp. 180?C, włożyć frytki jeszcze na 5 minut. Wyjąć i wymieszać w misce z solą morską. Polędwicę dokładnie obtoczyć w cie- ście i smażyć w rozgrzanym oleju ok. 2 min na złotobrązowo. Wyjąć i osączyć na ręczniku kuchennym. Rybę podawać z fryt- kami, puree z groszku, cząstkami cytryny, korniszonami i oc- tem. Można też podać keczup. Dorsz atlantycki polędwica 100 9 Wrocław, ul. Legnicka 62 A e Kraków, os. Kombatantów 16 A; ul. Wielicka 259 e Warszawa, ul. Fieldorfa 41; ul. Połczyńska 4 Szczecin, ul. Krygiera 7 e Lublin, ul. Orkana 4 e Starachowice, ul. Wyszyńskiego 14 © Rzeszów, al. Rejtana 40 Kaufland Gazeta dla Klienta - dodatek do numeru 15 z dnia 11.04.2024. Oferta ważna od 11.04.2024 do 17.04.2024, chyba że na stronach gazety wskazano inaczej, lub do wyczerpania zapasów.
Nazwa | Szczególy |
---|