Zapytanie musi mieć od 2 do 50 znaków.
Ustaw swoją lokalizacje

Podpowiedź

Reklama
Reklama



Aktualna gazetka Makro - Ważna od 29.04 do 31.12 - Strona nr 27

Reklama
Reklama
Reklama

Reklama
Gazetka Makro 29.04.2024 - 31.12.2024
Reklama

Produkty w tej gazetce

32 KULEBIAK Z SOSEM KOPERKOWYM [UI | 90 MINUT SKŁADNIKI: CIASTO DROŻDŻOWE + 500 g mąki pszennej +50 g drożdży świeżych +10 g cukru trzcinowego +150 ml mleka 3,2% > 2 jajka + 60 g masła >5gsoli NADZIENIE + 400 g kiszonej kapusty > 50 g kiszonych buraków +100 g cebuli czerwonej + 200 g podgrzybków w kostce +1 jajko > 30 ml oleju rzepakowego > 3 ząbki czosnku + 40 g masła > 3 g kminku > 3 g majeranku +3 g (5 ziarenek) ziela angielskiego +1g (2szt.) liści laurowych SOS KOPERKOWY + 30 g koperku +10 g masła 100 g śmietanki 30% +1 żółtko + szczypta gałki muszkatołowej » szczypta cukru trzcinowego » sól, pieprz Autor: Zbigniew Sonik SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Drożdże rozetrzeć z cukrem do upłynnienia, dodać 2 łyżki mąki i 100 g mleka, całość zamieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Zaczyn jest gotowy, gdy wyrośnie i pojawią się na nim pęcherzyki powietrza. Do gotowego zaczynu dodać resztę mąki, mleko, 1 jajko, sól i wyrabiać przez około 10 minut. Dodać do ciasta rozpuszczone masło i ponownie wyrobić, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Grzyby rozmrozić i odsączyć. Cebulę pokroić w drobną kostkę, kapustę i buraki odcisnąć z płynu i drobno posiekać. Na dużej patelni z rozgrzanym masłem podsmażyć cebulę, dorzucić grzyby i smażyć jeszcze przez około 3 minuty. Dodać kapustę i buraki, liść laurowy, ziele angielskie. Całość zalać niewielką ilością wody, tak aby zakryła kapustę, i dusić na małym ogniu, aż woda odparuje, a kapusta zmięknie. Wyjąć liście laurowe i ziele angielskie. Farsz schłodzić, dodać jajko i dosolić. Ciasto przełożyć na stolnicę, lekko wyrobić, rozwałkować na placek w kształcie prostokąta około 30x35 cm i rozłożyć na nim farsz, zachowując po 2 cm odstępu od brzegów. Zwinąć w rulon, przełożyć do keksówki i zostawić na 25 minut do ponownego wyrośnięcia. Posmarować z wierzchu żółtkiem roztrzepanym z wodą i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180*C. Piec 50 minut, następnie przełożyć na kratkę, a po całkowitym wystudzeniu wyjąć z formy. Przygotować sos: żółtko roztrzepać ze śmietaną, następnie na małej patelni z rozgrzanym masłem podsmażyć przez około 2 minuty posiekany koperek, dodać śmietankę z żółtkiem i całość podgrzewać na małym ogniu do uzyskania kremowego sosu. Na koniec doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Kulebiak pokroić na 3-centymetrowe plastry. Każdy plaster obsmażyć z obu stron na maśle i podawać polany sosem koperkowym.

Najnowsze gazetki

Reklama
32 KULEBIAK Z SOSEM KOPERKOWYM [UI | 90 MINUT SKŁADNIKI: CIASTO DROŻDŻOWE + 500 g mąki pszennej +50 g drożdży świeżych +10 g cukru trzcinowego +150 ml mleka 3,2% > 2 jajka + 60 g masła >5gsoli NADZIENIE + 400 g kiszonej kapusty > 50 g kiszonych buraków +100 g cebuli czerwonej + 200 g podgrzybków w kostce +1 jajko > 30 ml oleju rzepakowego > 3 ząbki czosnku + 40 g masła > 3 g kminku > 3 g majeranku +3 g (5 ziarenek) ziela angielskiego +1g (2szt.) liści laurowych SOS KOPERKOWY + 30 g koperku +10 g masła 100 g śmietanki 30% +1 żółtko + szczypta gałki muszkatołowej » szczypta cukru trzcinowego » sól, pieprz Autor: Zbigniew Sonik SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Drożdże rozetrzeć z cukrem do upłynnienia, dodać 2 łyżki mąki i 100 g mleka, całość zamieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Zaczyn jest gotowy, gdy wyrośnie i pojawią się na nim pęcherzyki powietrza. Do gotowego zaczynu dodać resztę mąki, mleko, 1 jajko, sól i wyrabiać przez około 10 minut. Dodać do ciasta rozpuszczone masło i ponownie wyrobić, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Grzyby rozmrozić i odsączyć. Cebulę pokroić w drobną kostkę, kapustę i buraki odcisnąć z płynu i drobno posiekać. Na dużej patelni z rozgrzanym masłem podsmażyć cebulę, dorzucić grzyby i smażyć jeszcze przez około 3 minuty. Dodać kapustę i buraki, liść laurowy, ziele angielskie. Całość zalać niewielką ilością wody, tak aby zakryła kapustę, i dusić na małym ogniu, aż woda odparuje, a kapusta zmięknie. Wyjąć liście laurowe i ziele angielskie. Farsz schłodzić, dodać jajko i dosolić. Ciasto przełożyć na stolnicę, lekko wyrobić, rozwałkować na placek w kształcie prostokąta około 30x35 cm i rozłożyć na nim farsz, zachowując po 2 cm odstępu od brzegów. Zwinąć w rulon, przełożyć do keksówki i zostawić na 25 minut do ponownego wyrośnięcia. Posmarować z wierzchu żółtkiem roztrzepanym z wodą i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180*C. Piec 50 minut, następnie przełożyć na kratkę, a po całkowitym wystudzeniu wyjąć z formy. Przygotować sos: żółtko roztrzepać ze śmietaną, następnie na małej patelni z rozgrzanym masłem podsmażyć przez około 2 minuty posiekany koperek, dodać śmietankę z żółtkiem i całość podgrzewać na małym ogniu do uzyskania kremowego sosu. Na koniec doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Kulebiak pokroić na 3-centymetrowe plastry. Każdy plaster obsmażyć z obu stron na maśle i podawać polany sosem koperkowym.
Reklama

Kontynuując przeglądanie tej strony akceptujesz użycie plików cookie.

Nazwa Szczególy