Zapytanie musi mieć od 2 do 50 znaków.
Reklama
Reklama



Aktualna gazetka Makro - Ważna od 02.09 do 16.09 - Strona nr 47

Reklama
Reklama
Reklama

Reklama
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Reklama

Produkty w tej gazetce

$0 GĘSIA WĄTRÓBKA NA ŻYTNIEJ GRZANCE Z KARMELIZOWANĄ SZALOTKĄ O) DB 140 MINUT SKŁADNIKI: WĄTRÓBKA +100 g wątróbki gęsiej = 1 pomarańcza + 40 ml wytrawnego wina białego + 60 ml oleju rzepakowego + 100 ml mleka + 5 g groszku wąsatego » sól, pieprz GRZANKA +1 kromka chleba na zakwasie +15 g masła + 2 gałązki tymianku KARMELIZOWANA SZALOTKA + 2 szalotki > 30 ml oleju rzepakowego +2 ml miodu +15 ml octu balsamicznego +5 g gorczycy » sól, pieprz Autor: Zespół Akademii Inspiracji MAKRO w Krakowie SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Wątróbkę oczyścić z błon i żył, pokroić na mniejsze kawałki, zalać mlekiem i odstawić do lodówki na około 2 godziny. Pomarańczę umyć. Skórkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a sok wycisnąć do osobnego naczynia. Wątróbkę wyjąć z mleka, osuszyć papierowym ręcznikiem i zalać sokiem z pomarańczy. Następnie usmażyć ją na dużym ogniu, na kaczym tłuszczu, po 2 minuty z każdej strony. Dolać wino i dodać skórkę z pomarańczy, przykryć i smażyć przez kolejne 8 minut. Szalotkę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć na oleju przez około 3 minuty. Dodać miód, sól, pieprz, gorczycę i wymieszać. Dolać ocet balsamiczny i dusić 6 minut. Masło rozgrzać na patelni z tymiankiem i usmażyć na nim chleb, aż się zrumieni i będzie chrupiący. Na grzance ułożyć karmelizowaną szalotkę, a na niej wątróbkę. Przybrać pędami groszku.

Najnowsze gazetki

Reklama
$0 GĘSIA WĄTRÓBKA NA ŻYTNIEJ GRZANCE Z KARMELIZOWANĄ SZALOTKĄ O) DB 140 MINUT SKŁADNIKI: WĄTRÓBKA +100 g wątróbki gęsiej = 1 pomarańcza + 40 ml wytrawnego wina białego + 60 ml oleju rzepakowego + 100 ml mleka + 5 g groszku wąsatego » sól, pieprz GRZANKA +1 kromka chleba na zakwasie +15 g masła + 2 gałązki tymianku KARMELIZOWANA SZALOTKA + 2 szalotki > 30 ml oleju rzepakowego +2 ml miodu +15 ml octu balsamicznego +5 g gorczycy » sól, pieprz Autor: Zespół Akademii Inspiracji MAKRO w Krakowie SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Wątróbkę oczyścić z błon i żył, pokroić na mniejsze kawałki, zalać mlekiem i odstawić do lodówki na około 2 godziny. Pomarańczę umyć. Skórkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a sok wycisnąć do osobnego naczynia. Wątróbkę wyjąć z mleka, osuszyć papierowym ręcznikiem i zalać sokiem z pomarańczy. Następnie usmażyć ją na dużym ogniu, na kaczym tłuszczu, po 2 minuty z każdej strony. Dolać wino i dodać skórkę z pomarańczy, przykryć i smażyć przez kolejne 8 minut. Szalotkę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć na oleju przez około 3 minuty. Dodać miód, sól, pieprz, gorczycę i wymieszać. Dolać ocet balsamiczny i dusić 6 minut. Masło rozgrzać na patelni z tymiankiem i usmażyć na nim chleb, aż się zrumieni i będzie chrupiący. Na grzance ułożyć karmelizowaną szalotkę, a na niej wątróbkę. Przybrać pędami groszku.
Reklama

Kontynuując przeglądanie tej strony akceptujesz użycie plików cookie.

Nazwa Szczególy