Zapytanie musi mieć od 2 do 50 znaków.
Reklama
Reklama



Aktualna gazetka Makro - Ważna od 17.06 do 01.07 - Strona nr 57

Reklama
Reklama
Reklama

Reklama
Gazetka Makro 17.06.2024 - 01.07.2024
Reklama

Produkty w tej gazetce

60 PIECZONA KIEŁBASA, PUREE ZIEMNIACZANE, KRĄŻKI CEBULOWE, SOS Z KARMELIZOWANYM POREM O) DB 40 MINUT SKŁADNIKI: > 2 kiełbasy surowe polskie +150 g ziemniaków +100 g cebuli +150 g (pół) pora + 3 ząbki czosnku >] gałązka rozmarynu +1 gałązka tymianku +150 ml bulionu wołowego +50 g śmietanki 30% +120 g mąki +150 ml piwa jasnego lager +100 g masła +1g papryki wędzonej +5 g cukru > 30 ml octu balsamicznego > 50 ml oleju rzepakowego >10 g szczypiorku + sól, pieprz Autor: Jakub Kowalczyk SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Rozgrzać piekarnik do 170*C. Ugotować ziemniaki. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, podsmażyć lekko ponakłuwaną kiełbasę. Dodać rozgnieciony czosnek, rozmaryn i tymianek. Gdy kiełbasa zacznie nabierać koloru, obtoczyć ją w 30 gramach masła i włożyć na 10 minut do piekarnika. Na drugiej patelni przygotować sos — na oleju, podsmażyć przez około minutę pokrojoną w pióra cebulę z plasterkami pora, dodać cukier, sól i 20 gram masła. Gdy masło się rozpuści, dodać ocet balsamiczny i odparować % płynu. Wlać bulion wołowy i zredukować całość do konsystencji sosu. W rondelku delikatnie zagotować śmietankę z masłem, tak żeby masło się rozpuściło. Ziemniaki odcedzić i ubić na gładkie purće, dodać śmietanę z masłem, szczypiorek oraz sól i pieprz. Całość mieszać aż ziemniaki zaczną być plastyczne. Przyrządzić krążki cebulowe: w misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, wędzoną paprykę oraz piwo, dodaj sól i pieprz. Cebulę pokroić w grube plastry, oprószyć mąką, zanurzyć w cieście piwnym i usmażyć na oleju na złoto. Na talerz wyłożyć ziemniaki, na wierzch kiełbasę. Polać sosem i dodać krążki cebulowe.

Najnowsze gazetki

Reklama
60 PIECZONA KIEŁBASA, PUREE ZIEMNIACZANE, KRĄŻKI CEBULOWE, SOS Z KARMELIZOWANYM POREM O) DB 40 MINUT SKŁADNIKI: > 2 kiełbasy surowe polskie +150 g ziemniaków +100 g cebuli +150 g (pół) pora + 3 ząbki czosnku >] gałązka rozmarynu +1 gałązka tymianku +150 ml bulionu wołowego +50 g śmietanki 30% +120 g mąki +150 ml piwa jasnego lager +100 g masła +1g papryki wędzonej +5 g cukru > 30 ml octu balsamicznego > 50 ml oleju rzepakowego >10 g szczypiorku + sól, pieprz Autor: Jakub Kowalczyk SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Rozgrzać piekarnik do 170*C. Ugotować ziemniaki. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, podsmażyć lekko ponakłuwaną kiełbasę. Dodać rozgnieciony czosnek, rozmaryn i tymianek. Gdy kiełbasa zacznie nabierać koloru, obtoczyć ją w 30 gramach masła i włożyć na 10 minut do piekarnika. Na drugiej patelni przygotować sos — na oleju, podsmażyć przez około minutę pokrojoną w pióra cebulę z plasterkami pora, dodać cukier, sól i 20 gram masła. Gdy masło się rozpuści, dodać ocet balsamiczny i odparować % płynu. Wlać bulion wołowy i zredukować całość do konsystencji sosu. W rondelku delikatnie zagotować śmietankę z masłem, tak żeby masło się rozpuściło. Ziemniaki odcedzić i ubić na gładkie purće, dodać śmietanę z masłem, szczypiorek oraz sól i pieprz. Całość mieszać aż ziemniaki zaczną być plastyczne. Przyrządzić krążki cebulowe: w misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, wędzoną paprykę oraz piwo, dodaj sól i pieprz. Cebulę pokroić w grube plastry, oprószyć mąką, zanurzyć w cieście piwnym i usmażyć na oleju na złoto. Na talerz wyłożyć ziemniaki, na wierzch kiełbasę. Polać sosem i dodać krążki cebulowe.
Reklama

Kontynuując przeglądanie tej strony akceptujesz użycie plików cookie.

Nazwa Szczególy