Zapytanie musi mieć od 2 do 50 znaków.
Ustaw swoją lokalizacje

Podpowiedź

Reklama
Reklama



Aktualna gazetka Arhelan - Ważna od 12.12 do 08.01 - Strona nr 19

Reklama
Reklama
Reklama

Reklama
Gazetka Arhelan 12.12.2022 - 08.01.2023
Reklama

Produkty w tej gazetce

1 kg twarogu sernikowego 5 dużych jajek 175 drobnego białego cukru 12 g cukru waniliowego 80 g budyniu waniliowego 1/2 szklanki oleju 100 ml śmietanki UHT 30% 200 ml mleka 165 g mleka w proszku opcjonalnie 3 łyżki rodzynek szczypta soli lukier do dekoracji Kruchy Spód: 400 g kruchych ciastek 100 g masła Dno tortownicy o średnicy ok. 26-28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasteczka zmiel w maszynce do mielenia lub malakserze. Masło rozpuścić, a gdy przestygnie zalej nim zmielone ciasteczka i zagnieć. Powstałą masą wyłóż dno tortownicy formując około 2 cm boki i wstaw do lodówki na 20 minut. Oddziel żółtko od białek. Mleko w proszku przesiej przez sitko, aby pozbyć się ewentualnych grudek. Do dużej miski przełóż żółtka, dodaj połowę cukru, cukier waniliowy i zmiksuj przez 3 minuty na najwyższych obrotach miksera, aż żółtka potroją swoją objętość i zmienią kolor na jasno żółty. Do ubitych żółtek dodaj twaróg sernikowy oraz budynie w proszku, zmiksuj do połączenia składników. Nie przerywając miksowania cienką strużką wlej olej, mleko oraz śmietankę. Na koniec dodaj przesiane mleko w proszku i zmiksuj całość na gładką, dość rzadką masę. Do osobnej miski dodaj białka i szczyptę soli. Zmiksuj przez 2 minuty, a następnie stopniowo po 1 łyżce dodawaj resztę cukru cały czas miksując. Kolejną porcję cukru dodawaj dopiero, gdy poprzednia się rozpuści. Piana powinna być sztywna i lśniąca. Ubite białka stopniowo dodawaj do masy serowej i delikatnie mieszaj trzepaczką lub szpatułką. Mieszaj powoli, aby piana nie straciła na objętości. Jeśli lubisz, na sam koniec dodaj rodzynki. Wyjmij tortownice z lodówki i ostrożnie przełóż masę serową, wyrównaj z wierzchu. Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180”C, grzałka góra-dół (bez termoobiegu) i piecz przez około 50 minut. Gdyby góra sernika mocno się rumieniła, można pod koniec pieczenia położyć z góry kawałek folii aluminiowej lub papier do pieczenia. Gdy sernik się upiecze, wyłącz piekarnik, uchyl lekko drzwiczki. Ciasto wyjmij dopiero, gdy całkowiciesię wystudzi. Gotowy sernik wstaw na kilka godzin do lodówki, aby całkowicie stężał. Przed podaniem udekoruj lukrem.

Najnowsze gazetki

Reklama
1 kg twarogu sernikowego 5 dużych jajek 175 drobnego białego cukru 12 g cukru waniliowego 80 g budyniu waniliowego 1/2 szklanki oleju 100 ml śmietanki UHT 30% 200 ml mleka 165 g mleka w proszku opcjonalnie 3 łyżki rodzynek szczypta soli lukier do dekoracji Kruchy Spód: 400 g kruchych ciastek 100 g masła Dno tortownicy o średnicy ok. 26-28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasteczka zmiel w maszynce do mielenia lub malakserze. Masło rozpuścić, a gdy przestygnie zalej nim zmielone ciasteczka i zagnieć. Powstałą masą wyłóż dno tortownicy formując około 2 cm boki i wstaw do lodówki na 20 minut. Oddziel żółtko od białek. Mleko w proszku przesiej przez sitko, aby pozbyć się ewentualnych grudek. Do dużej miski przełóż żółtka, dodaj połowę cukru, cukier waniliowy i zmiksuj przez 3 minuty na najwyższych obrotach miksera, aż żółtka potroją swoją objętość i zmienią kolor na jasno żółty. Do ubitych żółtek dodaj twaróg sernikowy oraz budynie w proszku, zmiksuj do połączenia składników. Nie przerywając miksowania cienką strużką wlej olej, mleko oraz śmietankę. Na koniec dodaj przesiane mleko w proszku i zmiksuj całość na gładką, dość rzadką masę. Do osobnej miski dodaj białka i szczyptę soli. Zmiksuj przez 2 minuty, a następnie stopniowo po 1 łyżce dodawaj resztę cukru cały czas miksując. Kolejną porcję cukru dodawaj dopiero, gdy poprzednia się rozpuści. Piana powinna być sztywna i lśniąca. Ubite białka stopniowo dodawaj do masy serowej i delikatnie mieszaj trzepaczką lub szpatułką. Mieszaj powoli, aby piana nie straciła na objętości. Jeśli lubisz, na sam koniec dodaj rodzynki. Wyjmij tortownice z lodówki i ostrożnie przełóż masę serową, wyrównaj z wierzchu. Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180”C, grzałka góra-dół (bez termoobiegu) i piecz przez około 50 minut. Gdyby góra sernika mocno się rumieniła, można pod koniec pieczenia położyć z góry kawałek folii aluminiowej lub papier do pieczenia. Gdy sernik się upiecze, wyłącz piekarnik, uchyl lekko drzwiczki. Ciasto wyjmij dopiero, gdy całkowiciesię wystudzi. Gotowy sernik wstaw na kilka godzin do lodówki, aby całkowicie stężał. Przed podaniem udekoruj lukrem.
Reklama

Kontynuując przeglądanie tej strony akceptujesz użycie plików cookie.

Nazwa Szczególy