Zapytanie musi mieć od 2 do 50 znaków.
Reklama
Reklama



Aktualna gazetka Biedronka - Boże Narodzenie - Ważna od 28.11 do 31.12 - Strona nr 17

Reklama
Reklama
Reklama

Reklama
Gazetka Biedronka 28.11.2023 - 31.12.2023
Reklama

Produkty w tej gazetce

GRAVLAX Z CHRZANEM I BURAKAMI SZYMON CZERWIŃSKI G | IQl 20 min 7 porcji o OO 800 latwy ŚNIADANIE ENERGIA Z WĘGLOWODANY || BIAŁKO || BŁONNIK || SÓL 1 porcja || „149 8, 21g | 29 || 089 265 kcal | |noranszs| | "m SKŁADNIKI: * 700 gfiletu z łososia Marinero * 1 szklanka cukru * 1szklanka soli + 50 ml wódki z trawą żubrową + pieprz * cytryny * 2 pęczki koperku + 50 g chrzanu tartego Madero * 200 g surowych buraków DO PODANIA: + kilka gałązek koperku * | cytryna PRZYGOTOWANIE: = Łososia oczyść z ości. 2. Do miski wsyp cukier i sól, wlej oraz wódkę, dodaj pieprz, skórkę otartą z cytryn, 1 pęczek koperku, chrzan oraz obrane buraki. Zblenduj wszystko dokładnie, aż składniki się połączą. 3. Nafolii spożywczej rozprowadź połowę przygotowanej marynaty, a następnie połóż na nią łososia — skórką do góry. 4. Na skórce ryby ułóż plastry cytryny oraz pęczek koperku. Następnie rozprowadź kolejną warstwę marynaty. Całość owiń szczelnie folią i wstaw do lodówki na dobę (możesz dodatkowo docisnąć czymś rybę]. Po tym czasie przewróć filet na drugą stronę i zostaw na kolejną dobę. 5. Po 2 dobach wyjmij łososia, oczyść go pod wodą z marynaty i pokrój w cienkie plastry. 6. Podawaj rybę ze świeżymi gałązkami koperku oraz cząstkami cytryny. Gravlax to tradycyjne danie nordyckie, które ma bogatą historię, sięgającą czasów średniowiecza. Pochodząca ze Szwecji metoda przygotowania gravlaksu polegała na peklowaniu łososia poprzez zakopywanie go w mieszaninie soli, cukru i kopru. Na przestrzeni wieków gravlax ewoluował od metody konserwacji do dania, które zachwyca kubki smakowe. 17 | CZAS NA ŚWIĘTA

Najnowsze gazetki

Reklama
GRAVLAX Z CHRZANEM I BURAKAMI SZYMON CZERWIŃSKI G | IQl 20 min 7 porcji o OO 800 latwy ŚNIADANIE ENERGIA Z WĘGLOWODANY || BIAŁKO || BŁONNIK || SÓL 1 porcja || „149 8, 21g | 29 || 089 265 kcal | |noranszs| | "m SKŁADNIKI: * 700 gfiletu z łososia Marinero * 1 szklanka cukru * 1szklanka soli + 50 ml wódki z trawą żubrową + pieprz * cytryny * 2 pęczki koperku + 50 g chrzanu tartego Madero * 200 g surowych buraków DO PODANIA: + kilka gałązek koperku * | cytryna PRZYGOTOWANIE: = Łososia oczyść z ości. 2. Do miski wsyp cukier i sól, wlej oraz wódkę, dodaj pieprz, skórkę otartą z cytryn, 1 pęczek koperku, chrzan oraz obrane buraki. Zblenduj wszystko dokładnie, aż składniki się połączą. 3. Nafolii spożywczej rozprowadź połowę przygotowanej marynaty, a następnie połóż na nią łososia — skórką do góry. 4. Na skórce ryby ułóż plastry cytryny oraz pęczek koperku. Następnie rozprowadź kolejną warstwę marynaty. Całość owiń szczelnie folią i wstaw do lodówki na dobę (możesz dodatkowo docisnąć czymś rybę]. Po tym czasie przewróć filet na drugą stronę i zostaw na kolejną dobę. 5. Po 2 dobach wyjmij łososia, oczyść go pod wodą z marynaty i pokrój w cienkie plastry. 6. Podawaj rybę ze świeżymi gałązkami koperku oraz cząstkami cytryny. Gravlax to tradycyjne danie nordyckie, które ma bogatą historię, sięgającą czasów średniowiecza. Pochodząca ze Szwecji metoda przygotowania gravlaksu polegała na peklowaniu łososia poprzez zakopywanie go w mieszaninie soli, cukru i kopru. Na przestrzeni wieków gravlax ewoluował od metody konserwacji do dania, które zachwyca kubki smakowe. 17 | CZAS NA ŚWIĘTA
Reklama

Kontynuując przeglądanie tej strony akceptujesz użycie plików cookie.

Nazwa Szczególy