Zapytanie musi mieć od 2 do 50 znaków.
Reklama
Reklama



Aktualna gazetka Lewiatan - Ważna od 14.09 do 20.09 - Strona nr 2

Reklama
Reklama
Reklama

Reklama
Gazetka Lewiatan 14.09.2023 - 20.09.2023
Reklama

Produkty w tej gazetce

Ćwiartki z kurczaka confit z pieczonymi ziemniakami 2,5 GODZINY POZIOM TRUDNOŚCI: ORCJI ŁAC ŚREDNI Składniki: 4 ćwiartki z kurczaka 2 łodygi świeżej trawy cytrynowej 1 cebula szalotka 4 ząbki czosnku 1 papryczka chili 3 cm świeżego imbiru 1 łyżeczka soli 2 łyżki sosu rybnego 2łyżki miodu lub cukru sok z 2 limonek 4 szklanki Oleju Kujawskiego 3 ziarna Z ćwiartek ostrym i wąskim nożem wytnij kości starając się ścinać jak najmniej mięsa. Trawę cytrynową zmiażdź tłuczkiem lub ciężką częścią noża i jak najdrobniej posiekaj. Na małe kawałeczki pokrój też ząbki czosnku, papryczkę chili, szalotkę i imbir. Następnie warzywa przełóż do dużego moździerza lub blendera, dodaj sól i przerób na pastę. Na koniec dodaj do pasty sos rybny, miód i sok z limonki, po czym dokładnie wymieszaj. Mięso natrzyj przygotowaną marynatą, przełóż do żaroodpornego naczynia i zalej olejem Kujawski 3 ziarna. Tak przygotowanego kurczaka wstaw do piekarnika i piecz przez 2 godziny w 1007C. Po tym czasie ugotowane w oleju ćwiartki wyjmij szczypcami z oleju i odłóż na talerz. Na 15 minut przed planowanym podaniem dania ułóż kurczaka na gorącej patelni skórą do dołu. Przyciśnij mięso drugą patelnią lub garnkiem. Po kilku minutach, gdy skórka stanie się złocista i chrupiąca, odwróć kurczaka na drugą stronę i kontynuuj smażenie bez obciążenia. Składniki: + 6-8 dużych ziemniaków * 50 g masła * skórka z1 limonki * kilka liści świeżej mięty * 1 łyżeczka soli Piekarnik nagrzej do 200*C. Ziemniaki umyj i wyszoruj, ale nie obieraj ze skórki. Na desce do krojenia ułóż dwie drewniane pałeczki do sushi lub szaszłyków, a pomiędzy nimi połóż ziemniaka. Za pomocą ostrego noża ponacinaj ziemniaka w plasterki nie docinając do końca - pałeczki pomogą ci zachować odpowiedni dystans. Przygotuj tak wszystkie ziemniaki. Następnie ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przygotuj masło. Limonkę sparz wrzątkiem i zetrzyj z niej skórkę. Listki świeżej mięty drobno posiekaj. Rozpuść masło na patelni i dodaj posiekane przyprawy oraz sól, smaż przez kilkanaście sekund. Tak przygotowane aromatyczne masło przelej w szczeliny ziemniaków. Jeśli lubisz mocno słone ziemniaki, możesz je dodatkowo posolić. Piecz ziemniaki w piekarniku przez około 30 minut. Do podania posyp świeżymi ziołami. Smacznego! Zobacz film z przepisem na naszym Blogu oraz kanale Yo [I] LJ

Najnowsze gazetki

Reklama
Ćwiartki z kurczaka confit z pieczonymi ziemniakami 2,5 GODZINY POZIOM TRUDNOŚCI: ORCJI ŁAC ŚREDNI Składniki: 4 ćwiartki z kurczaka 2 łodygi świeżej trawy cytrynowej 1 cebula szalotka 4 ząbki czosnku 1 papryczka chili 3 cm świeżego imbiru 1 łyżeczka soli 2 łyżki sosu rybnego 2łyżki miodu lub cukru sok z 2 limonek 4 szklanki Oleju Kujawskiego 3 ziarna Z ćwiartek ostrym i wąskim nożem wytnij kości starając się ścinać jak najmniej mięsa. Trawę cytrynową zmiażdź tłuczkiem lub ciężką częścią noża i jak najdrobniej posiekaj. Na małe kawałeczki pokrój też ząbki czosnku, papryczkę chili, szalotkę i imbir. Następnie warzywa przełóż do dużego moździerza lub blendera, dodaj sól i przerób na pastę. Na koniec dodaj do pasty sos rybny, miód i sok z limonki, po czym dokładnie wymieszaj. Mięso natrzyj przygotowaną marynatą, przełóż do żaroodpornego naczynia i zalej olejem Kujawski 3 ziarna. Tak przygotowanego kurczaka wstaw do piekarnika i piecz przez 2 godziny w 1007C. Po tym czasie ugotowane w oleju ćwiartki wyjmij szczypcami z oleju i odłóż na talerz. Na 15 minut przed planowanym podaniem dania ułóż kurczaka na gorącej patelni skórą do dołu. Przyciśnij mięso drugą patelnią lub garnkiem. Po kilku minutach, gdy skórka stanie się złocista i chrupiąca, odwróć kurczaka na drugą stronę i kontynuuj smażenie bez obciążenia. Składniki: + 6-8 dużych ziemniaków * 50 g masła * skórka z1 limonki * kilka liści świeżej mięty * 1 łyżeczka soli Piekarnik nagrzej do 200*C. Ziemniaki umyj i wyszoruj, ale nie obieraj ze skórki. Na desce do krojenia ułóż dwie drewniane pałeczki do sushi lub szaszłyków, a pomiędzy nimi połóż ziemniaka. Za pomocą ostrego noża ponacinaj ziemniaka w plasterki nie docinając do końca - pałeczki pomogą ci zachować odpowiedni dystans. Przygotuj tak wszystkie ziemniaki. Następnie ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przygotuj masło. Limonkę sparz wrzątkiem i zetrzyj z niej skórkę. Listki świeżej mięty drobno posiekaj. Rozpuść masło na patelni i dodaj posiekane przyprawy oraz sól, smaż przez kilkanaście sekund. Tak przygotowane aromatyczne masło przelej w szczeliny ziemniaków. Jeśli lubisz mocno słone ziemniaki, możesz je dodatkowo posolić. Piecz ziemniaki w piekarniku przez około 30 minut. Do podania posyp świeżymi ziołami. Smacznego! Zobacz film z przepisem na naszym Blogu oraz kanale Yo [I] LJ
Reklama

Kontynuując przeglądanie tej strony akceptujesz użycie plików cookie.

Nazwa Szczególy