Zapytanie musi mieć od 2 do 50 znaków.
Reklama
Reklama



Aktualna gazetka Makro - Ważna od 29.04 do 31.12 - Strona nr 51

Reklama
Reklama
Reklama

Reklama
Gazetka Makro 29.04.2024 - 31.12.2024
Reklama

Produkty w tej gazetce

S6 WEGAŃSKIE KARTACZE Z FARSZEM Z SOCZEWICY, PODANE Z CZERWONĄ KISZONĄ KAPUSTĄ (OF ©» SKŁADNIKI: * 200 g surowych ziemniaków *100 g ugotowanych ziemniaków * 20 g skrobi ziemniaczanej *% cytryny > 60 g soczewicy + 60 g pieczarek * 30 g żurawiny * l mała cebula biała + suszony majeranek * 2 duże ząbki czosnku * 45 g czerwonej kapusty kiszonej * 2 liście laurowe * 3 ziarna ziela angielskiego * roślinny zamiennik śmietany * sól, pieprz czarny mielony * zioła * kwiaty jadalne do dekoracji Autor: Cezary Powała SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: FARSZ: Ugotować soczewicę do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Odcedzić i przełożyć do miski. Na patelni zeszklić posiekaną cebulę i czosnek, a następnie dodać drobno pokrojone pieczarki — smażyć przez kilka minut. Doprawić suszonym majerankiem, solą oraz pieprzem. Tak przygotowaną masę dodać do soczewicyi dokładnie wymieszać. CIASTO: Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Surowe ziem- niaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach — aby nie ściem- niały, dodać sok z cytryny. Odcisnąć je na pielusze tetrowej (odciśniętego płynu nie wylewać, ponieważ po chwili na dnie utworzy się skrobia). Odciśnięte surowe ziemniaki przełożyć do ugotowanych i dosypać skrobię ziemniaczaną oraz skro- bię pozostałą z odciskania surowych ziemniaków. Doprawić solą i mieszać do momentu uzyskania ciasta o jednolitej kon- systencji. Uformować kulkę, a następnie rozpłaszczyć ją. Na środku ułożyć porcję farszu i uformować w kształt cepelina. Kartacze gotować we wrzącej osolonej wodzie przez około 20 minut. SOS Z KAPUSTY KISZONEJ I ŻURAWINY: Kapustę z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego zalać wodą (aż do jej przykrycia). Gotować przez około 2 godziny do miękkości. Gdy kapusta będzie miękka, dodać żurawinę i gotować przez kolejne 2-3 minuty. Następnie całość zmiksować w blenderze kielichowym na gładką masę. Zblendowaną pastę przetrzeć przez sito. Podgrzać sos. CHIPSY Z KAPUSTY: Kiszoną czerwoną kapustę dokładnie odcisnąć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, suszyć w piekarniku nagrzanym do temperatury 80”C lub w suszarce do żywności.

Najnowsze gazetki

Reklama
S6 WEGAŃSKIE KARTACZE Z FARSZEM Z SOCZEWICY, PODANE Z CZERWONĄ KISZONĄ KAPUSTĄ (OF ©» SKŁADNIKI: * 200 g surowych ziemniaków *100 g ugotowanych ziemniaków * 20 g skrobi ziemniaczanej *% cytryny > 60 g soczewicy + 60 g pieczarek * 30 g żurawiny * l mała cebula biała + suszony majeranek * 2 duże ząbki czosnku * 45 g czerwonej kapusty kiszonej * 2 liście laurowe * 3 ziarna ziela angielskiego * roślinny zamiennik śmietany * sól, pieprz czarny mielony * zioła * kwiaty jadalne do dekoracji Autor: Cezary Powała SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: FARSZ: Ugotować soczewicę do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Odcedzić i przełożyć do miski. Na patelni zeszklić posiekaną cebulę i czosnek, a następnie dodać drobno pokrojone pieczarki — smażyć przez kilka minut. Doprawić suszonym majerankiem, solą oraz pieprzem. Tak przygotowaną masę dodać do soczewicyi dokładnie wymieszać. CIASTO: Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Surowe ziem- niaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach — aby nie ściem- niały, dodać sok z cytryny. Odcisnąć je na pielusze tetrowej (odciśniętego płynu nie wylewać, ponieważ po chwili na dnie utworzy się skrobia). Odciśnięte surowe ziemniaki przełożyć do ugotowanych i dosypać skrobię ziemniaczaną oraz skro- bię pozostałą z odciskania surowych ziemniaków. Doprawić solą i mieszać do momentu uzyskania ciasta o jednolitej kon- systencji. Uformować kulkę, a następnie rozpłaszczyć ją. Na środku ułożyć porcję farszu i uformować w kształt cepelina. Kartacze gotować we wrzącej osolonej wodzie przez około 20 minut. SOS Z KAPUSTY KISZONEJ I ŻURAWINY: Kapustę z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego zalać wodą (aż do jej przykrycia). Gotować przez około 2 godziny do miękkości. Gdy kapusta będzie miękka, dodać żurawinę i gotować przez kolejne 2-3 minuty. Następnie całość zmiksować w blenderze kielichowym na gładką masę. Zblendowaną pastę przetrzeć przez sito. Podgrzać sos. CHIPSY Z KAPUSTY: Kiszoną czerwoną kapustę dokładnie odcisnąć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, suszyć w piekarniku nagrzanym do temperatury 80”C lub w suszarce do żywności.
Reklama

Kontynuując przeglądanie tej strony akceptujesz użycie plików cookie.

Nazwa Szczególy