Zapytanie musi mieć od 2 do 50 znaków.
Reklama
Reklama



Aktualna gazetka Makro - Ważna od 01.01 do 31.12 - Strona nr 78

Reklama
Reklama
Reklama

Reklama
Gazetka Makro 01.01.2024 - 31.12.2024
Reklama

Produkty w tej gazetce

c MENU <EP, | PRZYSTAWKI > MURZIN ŚLĄSKI > PRAŻONKI JURAJSKIE > BESKIDZKIE POLEŚNIKI NA LIŚCIU KAPUSTY S/ | ZUPY > WODZIONKA, CZYLI BROTZUPA > BARSZCZ BIAŁY NA KRÓLICZYM PRZODKU £— | DANIA GŁÓWNE > ROLADA / MODRO KAPUSTA / GUMIKLEJZA > KARMINADLE > KRUPNIOK Z CIAPKAPUSTĄ «4 | DESERY > SZPAJZA CYTRYNOWA > MOCZKA > BARSZCZ BIAŁY NA KRÓLICZYM PRZODKU To zupa specjalna, bo wzbogacona delikatnym i aromatycznym mięsem króliczym, zabielona śmietaną przed podaniem, obowiązkowo z ziemniakami i jajkiem. Dawniej był to prawdziwy rarytas stawiany na świątecznym stole, dziś warto ją przypominać i smakować. I na Wielkanoc, i przy innych okazjach. > ROLADA/ MODRO KAPUSTA/ GUMIKLEJZA Typowy „śląski łobiod”? To musi być rolada z modrą kapustą i kluskami śląskimi, barwnie nazywanymi tu gumiklejzami. Rolada ma być wołowa, zawijana i faszerowana kiełbasą, cebulą i kiszonym ogórkiem, doprawiona musztardą. Modrą, czyli czerwoną kapustę, należy po- szatkować i ugotować z kawałkami smażonego boczku i cebulą oraz przyprawić m.in. octem i cukrem. A kluski, które śląską nazwę zawdzięczają swojej konsystencji, powstają z ziemniaków. > SZPAJZA CYTRYNOWA Deser wyczekiwany przez dzieci podczas spotkań rodzinnych. Szpajzę przygotowywano już w XIX wieku, ale prawdziwą popularność zdobyła w XX stuleciu. Wtedy pojawiły się inne wersje smakowe: agrestowa, wiśniowa i czekoladowa. Aaunf I VIS3%OVZ 'VASV1S VINVQ JMOLINXA 83

Najnowsze gazetki

Reklama
c MENU <EP, | PRZYSTAWKI > MURZIN ŚLĄSKI > PRAŻONKI JURAJSKIE > BESKIDZKIE POLEŚNIKI NA LIŚCIU KAPUSTY S/ | ZUPY > WODZIONKA, CZYLI BROTZUPA > BARSZCZ BIAŁY NA KRÓLICZYM PRZODKU £— | DANIA GŁÓWNE > ROLADA / MODRO KAPUSTA / GUMIKLEJZA > KARMINADLE > KRUPNIOK Z CIAPKAPUSTĄ «4 | DESERY > SZPAJZA CYTRYNOWA > MOCZKA > BARSZCZ BIAŁY NA KRÓLICZYM PRZODKU To zupa specjalna, bo wzbogacona delikatnym i aromatycznym mięsem króliczym, zabielona śmietaną przed podaniem, obowiązkowo z ziemniakami i jajkiem. Dawniej był to prawdziwy rarytas stawiany na świątecznym stole, dziś warto ją przypominać i smakować. I na Wielkanoc, i przy innych okazjach. > ROLADA/ MODRO KAPUSTA/ GUMIKLEJZA Typowy „śląski łobiod”? To musi być rolada z modrą kapustą i kluskami śląskimi, barwnie nazywanymi tu gumiklejzami. Rolada ma być wołowa, zawijana i faszerowana kiełbasą, cebulą i kiszonym ogórkiem, doprawiona musztardą. Modrą, czyli czerwoną kapustę, należy po- szatkować i ugotować z kawałkami smażonego boczku i cebulą oraz przyprawić m.in. octem i cukrem. A kluski, które śląską nazwę zawdzięczają swojej konsystencji, powstają z ziemniaków. > SZPAJZA CYTRYNOWA Deser wyczekiwany przez dzieci podczas spotkań rodzinnych. Szpajzę przygotowywano już w XIX wieku, ale prawdziwą popularność zdobyła w XX stuleciu. Wtedy pojawiły się inne wersje smakowe: agrestowa, wiśniowa i czekoladowa. Aaunf I VIS3%OVZ 'VASV1S VINVQ JMOLINXA 83
Reklama

Kontynuując przeglądanie tej strony akceptujesz użycie plików cookie.

Nazwa Szczególy