Zapytanie musi mieć od 2 do 50 znaków.
Reklama
Reklama



Aktualna gazetka Makro - Ważna od 29.04 do 31.12 - Strona nr 61

Reklama
Reklama
Reklama

Reklama
Gazetka Makro 29.04.2024 - 31.12.2024
Reklama

Produkty w tej gazetce

PISCJ3Ą/ Granita siciliana con briosche (Sycylijska granita z brioszką) SKŁADNIKI GRANITA: * Truskawki świeże 400 g * Woda 400 ml * Cukier trzcinowy 140 g * Cytryna 1 szt. * Śmietanka 36% 200 g * Cukier puder 10 g BRIOSZKI: * Mąka pszenna 240 g * Drożdże świeże 10 g * Woda 50 ml * Cukier trzcinowy 20 g * Jajka 2 szt. + 1 szt. do posmarowania ciasta * Miód lipowy 30 g * Mleko 3,2% 50 ml * Masło 40 g * Pomarańcza 1 szt. REGION:S$ycylia PRZYGOTOWANIE GRANITA 1. Wrondelku przygotowujemy syrop z wody i cukru. 2. Oczyszczone truskawki blendujemy z sokiem z cytryny, mieszamy z syropem, a następnie przelewamy do płaskiego pojemnika i wkładamy na ok. 50 min do zamrażarki. 3. Po tym czasie wyjmujemy, skrobiemy widelcem lub kruszymy w blenderze i ponownie zamrażamy. Czynność powtarzamy jeszcze trzy razy. BRIOSZKI 1. Rozpuszczamy masło. Pomarańczę parzymy, osuszamy, ścieramy skórkę i odstawiamy na bok. 2. Przygotowujemy zaczyn z mleka, wody, cukru, drożdży i ok. 40 g mąki. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy. 3. Jajka z miodem ubijamy na puszystą masę, dodajemy zaczyn, wszystkie pozostałe składniki poza masłem wyrabiamy za pomocą haka na średnich obrotach, aż ciasto całkowicie odklei się od misy. R Powoli wlewamy masło i wyrabiamy ciasto do gładkości. Przykrywamy zwilżoną ściereczką i pozostawiamy aż dwukrotnie zwiększy objętość, a następnie dzielimy na kęsy i zawijamy w kulki o dwóch wielkościach — 55 g i 15 g. . Większe kulki lekko spłaszczamy i układamy na nich małe. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, u smarujemy jajkiem wymieszanym wodą i pozostawiamy na ok. 30 min do wyrośnięcia. Pieczemy w temp 180?C przez ok. 20 min. Ubijamy śmietanę z cukrem. Granitę podajemy z kremem śmietanowym i brioszką. ITALIA NA TALERZU 61

Najnowsze gazetki

Reklama
PISCJ3Ą/ Granita siciliana con briosche (Sycylijska granita z brioszką) SKŁADNIKI GRANITA: * Truskawki świeże 400 g * Woda 400 ml * Cukier trzcinowy 140 g * Cytryna 1 szt. * Śmietanka 36% 200 g * Cukier puder 10 g BRIOSZKI: * Mąka pszenna 240 g * Drożdże świeże 10 g * Woda 50 ml * Cukier trzcinowy 20 g * Jajka 2 szt. + 1 szt. do posmarowania ciasta * Miód lipowy 30 g * Mleko 3,2% 50 ml * Masło 40 g * Pomarańcza 1 szt. REGION:S$ycylia PRZYGOTOWANIE GRANITA 1. Wrondelku przygotowujemy syrop z wody i cukru. 2. Oczyszczone truskawki blendujemy z sokiem z cytryny, mieszamy z syropem, a następnie przelewamy do płaskiego pojemnika i wkładamy na ok. 50 min do zamrażarki. 3. Po tym czasie wyjmujemy, skrobiemy widelcem lub kruszymy w blenderze i ponownie zamrażamy. Czynność powtarzamy jeszcze trzy razy. BRIOSZKI 1. Rozpuszczamy masło. Pomarańczę parzymy, osuszamy, ścieramy skórkę i odstawiamy na bok. 2. Przygotowujemy zaczyn z mleka, wody, cukru, drożdży i ok. 40 g mąki. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy. 3. Jajka z miodem ubijamy na puszystą masę, dodajemy zaczyn, wszystkie pozostałe składniki poza masłem wyrabiamy za pomocą haka na średnich obrotach, aż ciasto całkowicie odklei się od misy. R Powoli wlewamy masło i wyrabiamy ciasto do gładkości. Przykrywamy zwilżoną ściereczką i pozostawiamy aż dwukrotnie zwiększy objętość, a następnie dzielimy na kęsy i zawijamy w kulki o dwóch wielkościach — 55 g i 15 g. . Większe kulki lekko spłaszczamy i układamy na nich małe. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, u smarujemy jajkiem wymieszanym wodą i pozostawiamy na ok. 30 min do wyrośnięcia. Pieczemy w temp 180?C przez ok. 20 min. Ubijamy śmietanę z cukrem. Granitę podajemy z kremem śmietanowym i brioszką. ITALIA NA TALERZU 61
Reklama

Kontynuując przeglądanie tej strony akceptujesz użycie plików cookie.

Nazwa Szczególy