Zapytanie musi mieć od 2 do 50 znaków.
Reklama
Reklama



Aktualna gazetka Makro - Ważna od 13.11 do 27.11 - Strona nr 29

Reklama
Reklama
Reklama

Reklama
Gazetka Makro 13.11.2023 - 27.11.2023
Reklama

Produkty w tej gazetce

34 KARP ZAPIEKANY W ŚMIETANIE O) DB 85 MINUT SKŁADNIKI: + 500 g karpia (filetu) +] cytryna > 2 g pieprzu zielonego > 2 liście laurowe >10 g cukru +50 g mąki »1lwody > 20 ml oleju rzepakowego >10 g natki pietruszki » sól, pieprz SOS ŚMIETANOWY > 60 g masła > 200 ml śmietanki 30% > 2 szalotki »20gmąki » 3 ząbki czosnku > 2 g białego pieprzu > 80 ml wina białego wytrawnego Autor: Elvina Hunia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Zagotować, a następnie wystudzić wodę z cukrem, solą i przyprawami. Do zimnej marynaty wycisnąć sok z cytryny. Rybę oczyścić, opłukać, osuszyć. Delikatnie naciąć od strony skóry i włożyć do marynaty na 45 minut. Po tym czasie osuszyć, obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanej patelni po 2 minuty z każdej strony. Szalotkę pokroić w drobną kostkę, czosnek w plasterki, por w krążki, wszystko podsmażyć, a następnie dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Wlać wino i odparować na średnim ogniu. Wlać śmietankę, dodać biały pieprz, zagotować i odstawić z ognia. Naczynie do zapiekania nasmarować masłem, włożyć rybę, zalać sosem i piec w 180*C przez 25 minut. Gotową rybę podawać ze świeżo posiekaną natką pietruszki.

Najnowsze gazetki

Reklama
34 KARP ZAPIEKANY W ŚMIETANIE O) DB 85 MINUT SKŁADNIKI: + 500 g karpia (filetu) +] cytryna > 2 g pieprzu zielonego > 2 liście laurowe >10 g cukru +50 g mąki »1lwody > 20 ml oleju rzepakowego >10 g natki pietruszki » sól, pieprz SOS ŚMIETANOWY > 60 g masła > 200 ml śmietanki 30% > 2 szalotki »20gmąki » 3 ząbki czosnku > 2 g białego pieprzu > 80 ml wina białego wytrawnego Autor: Elvina Hunia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Zagotować, a następnie wystudzić wodę z cukrem, solą i przyprawami. Do zimnej marynaty wycisnąć sok z cytryny. Rybę oczyścić, opłukać, osuszyć. Delikatnie naciąć od strony skóry i włożyć do marynaty na 45 minut. Po tym czasie osuszyć, obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanej patelni po 2 minuty z każdej strony. Szalotkę pokroić w drobną kostkę, czosnek w plasterki, por w krążki, wszystko podsmażyć, a następnie dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Wlać wino i odparować na średnim ogniu. Wlać śmietankę, dodać biały pieprz, zagotować i odstawić z ognia. Naczynie do zapiekania nasmarować masłem, włożyć rybę, zalać sosem i piec w 180*C przez 25 minut. Gotową rybę podawać ze świeżo posiekaną natką pietruszki.
Reklama

Kontynuując przeglądanie tej strony akceptujesz użycie plików cookie.

Nazwa Szczególy