Zapytanie musi mieć od 2 do 50 znaków.
Reklama
Reklama



Aktualna gazetka Makro - Ważna od 13.11 do 27.11 - Strona nr 34

Reklama
Reklama
Reklama

Reklama
Gazetka Makro 13.11.2023 - 27.11.2023
Reklama

Produkty w tej gazetce

żę: MENU <EP, | PRZYSTAWKI > ŚLEDŹ POD PIERZYNKĄ > ZIEMNIACZANE LEPIOSZKI Z MIĘSNYM FARSZEM > DRYGLE, CZYLI ZIMNE NÓŻKI S/ | ZUPY > ZALEWAJKA > KAPUŚCIANY DZIAD [> | DANIA GŁÓWNE > KUGEL ALBO KUGIEL > KNEDLE Z OWOCAMI NA KAPUŚCIEU > DUDKI Z WIEPRZOWYCH PŁUCEK «4 | DESERY > PIERNIK MARCHEWKOWY > ŻULIK Z MASŁEM I KONFITURĄ > ŚLEDŹ POD PIERZYNKĄ To danie, popularne w kuchni rosyjskiej, pochodzi ponoć z czasów początku proletariatu, co tłumaczyłoby obecność czerwonych buraków wśród składników tej swoistej śledziowej sałatki. Oprócz nich obowiązkowo powinny znaleźć się w niej gotowane ziemniaki i cebula oraz majonez i chrzan. > KUGEL ALBO KUGIEL To jedna z najważniejszych potraw aszkenazyjskich Żydów, ieszkujących środkową Europę, w tym przedwojenną Polskę. Ziemniaczana zapiekanka z jajkami mogła zawierać przeróżne składniki, w zależności od wersji. Do tych wytrawnych dawało się cebulę i kapustę, gotowaną rybę lub mięso drobiowe (zwłaszcza kacze), do słodkich, często na bazie makaronu — rodzynki, ryż, orzechy. > ŻULIK Z MASŁEM I KONFITURĄ Wiecie, że tuż po wojnie Łódź słynęła z tureckich piekarni i cukierni? To właśnie w jednej z nich, prawdopodobnie noszącej nazwę Bosfor, już w latach 40. XX wieku powstały pierwsze turec- kie chlebki z dodatkiem kawy zbożowej, melasy z karobu i bakalii. Niedługo później do Łodzi z Zamościa przeniósł się Mehmet Nuri Fazli Oglu, a jego Cukiernia Turecka szybko stała się ulubionym lokalem łodzian szukających słodkich pyszności. Był wśród nich i turecki chlebek, który w międzyczasie nazwano żartobliwie żulikiem. IZGO? VINvVQ JMOLINA 39

Najnowsze gazetki

Reklama
żę: MENU <EP, | PRZYSTAWKI > ŚLEDŹ POD PIERZYNKĄ > ZIEMNIACZANE LEPIOSZKI Z MIĘSNYM FARSZEM > DRYGLE, CZYLI ZIMNE NÓŻKI S/ | ZUPY > ZALEWAJKA > KAPUŚCIANY DZIAD [> | DANIA GŁÓWNE > KUGEL ALBO KUGIEL > KNEDLE Z OWOCAMI NA KAPUŚCIEU > DUDKI Z WIEPRZOWYCH PŁUCEK «4 | DESERY > PIERNIK MARCHEWKOWY > ŻULIK Z MASŁEM I KONFITURĄ > ŚLEDŹ POD PIERZYNKĄ To danie, popularne w kuchni rosyjskiej, pochodzi ponoć z czasów początku proletariatu, co tłumaczyłoby obecność czerwonych buraków wśród składników tej swoistej śledziowej sałatki. Oprócz nich obowiązkowo powinny znaleźć się w niej gotowane ziemniaki i cebula oraz majonez i chrzan. > KUGEL ALBO KUGIEL To jedna z najważniejszych potraw aszkenazyjskich Żydów, ieszkujących środkową Europę, w tym przedwojenną Polskę. Ziemniaczana zapiekanka z jajkami mogła zawierać przeróżne składniki, w zależności od wersji. Do tych wytrawnych dawało się cebulę i kapustę, gotowaną rybę lub mięso drobiowe (zwłaszcza kacze), do słodkich, często na bazie makaronu — rodzynki, ryż, orzechy. > ŻULIK Z MASŁEM I KONFITURĄ Wiecie, że tuż po wojnie Łódź słynęła z tureckich piekarni i cukierni? To właśnie w jednej z nich, prawdopodobnie noszącej nazwę Bosfor, już w latach 40. XX wieku powstały pierwsze turec- kie chlebki z dodatkiem kawy zbożowej, melasy z karobu i bakalii. Niedługo później do Łodzi z Zamościa przeniósł się Mehmet Nuri Fazli Oglu, a jego Cukiernia Turecka szybko stała się ulubionym lokalem łodzian szukających słodkich pyszności. Był wśród nich i turecki chlebek, który w międzyczasie nazwano żartobliwie żulikiem. IZGO? VINvVQ JMOLINA 39
Reklama

Kontynuując przeglądanie tej strony akceptujesz użycie plików cookie.

Nazwa Szczególy