Zapytanie musi mieć od 2 do 50 znaków.
Reklama
Reklama



Aktualna gazetka Makro - Ważna od 13.11 do 27.11 - Strona nr 88

Reklama
Reklama
Reklama

Reklama
Gazetka Makro 13.11.2023 - 27.11.2023
Reklama

Produkty w tej gazetce

c MENU <EP, | PRZYSTAWKI > PASTERNOCEK > PRAZOKI > DZIONIE RAKOWSKIE S7 | ZUPY > OWOCOWE - GARUS, PAMUŁA, JAPCONKA > ZARZUCAJKA ŚWIĘTOKRZYSKA £— | DANIA GŁÓWNE > KLUSKA MIEDZIANOGÓRSKA > KUGIEL Z CZERMNA > CHMIELNICKA GĘŚ PIECZONA «4 | DESERY > SZCZODROKI Z MAKIEM > PLACEK SPOD KAMIENIA > ZUPY OWOCOWE Świętokrzyskie słynie z sadów. Prym wśród słodkich zup wiedzie garus, przyrządzany tradycyjnie z wiśni bądź innych owoców pestkowych, zagęszczony mąką i śmietaną, niekiedy podawany z ziemniakami. Towarzyszą mu śliwkowa pamuła i jabłkowa japconka. > KLUSKA MIEDZIANOGÓRSKA Ponoć Włosi, którzy pojawili się w okolicach Miedzianej Góry już w XVII stuleciu, próbowali przekonać okoliczne gosposie do wyrobu pasty. Te jednak do ciasta dodały farsz złożony z kapusty, cebuli i ziemniaków. I tak powstał podłużny pieróg czy też rolada owinięta włoskim ciastem na makaron. > PLACEK SPOD KAMIENIA Placek ten składa się z kilku warstw ciasta przekładanych śmietankową masą. Tak przygotowany wyrób dociska się kamieniem i pozostawia na 2-3 dni w chłodnym miejscu, by poszczególne warstwy idealnie się ze sobą połączyły. Deser ten do dziś stanowi lokalny przysmak i ozdobę świątecznego stołu. ODAIASAZUYAOLJIMS VINVQ JMOLINA 93

Najnowsze gazetki

Reklama
c MENU <EP, | PRZYSTAWKI > PASTERNOCEK > PRAZOKI > DZIONIE RAKOWSKIE S7 | ZUPY > OWOCOWE - GARUS, PAMUŁA, JAPCONKA > ZARZUCAJKA ŚWIĘTOKRZYSKA £— | DANIA GŁÓWNE > KLUSKA MIEDZIANOGÓRSKA > KUGIEL Z CZERMNA > CHMIELNICKA GĘŚ PIECZONA «4 | DESERY > SZCZODROKI Z MAKIEM > PLACEK SPOD KAMIENIA > ZUPY OWOCOWE Świętokrzyskie słynie z sadów. Prym wśród słodkich zup wiedzie garus, przyrządzany tradycyjnie z wiśni bądź innych owoców pestkowych, zagęszczony mąką i śmietaną, niekiedy podawany z ziemniakami. Towarzyszą mu śliwkowa pamuła i jabłkowa japconka. > KLUSKA MIEDZIANOGÓRSKA Ponoć Włosi, którzy pojawili się w okolicach Miedzianej Góry już w XVII stuleciu, próbowali przekonać okoliczne gosposie do wyrobu pasty. Te jednak do ciasta dodały farsz złożony z kapusty, cebuli i ziemniaków. I tak powstał podłużny pieróg czy też rolada owinięta włoskim ciastem na makaron. > PLACEK SPOD KAMIENIA Placek ten składa się z kilku warstw ciasta przekładanych śmietankową masą. Tak przygotowany wyrób dociska się kamieniem i pozostawia na 2-3 dni w chłodnym miejscu, by poszczególne warstwy idealnie się ze sobą połączyły. Deser ten do dziś stanowi lokalny przysmak i ozdobę świątecznego stołu. ODAIASAZUYAOLJIMS VINVQ JMOLINA 93
Reklama

Kontynuując przeglądanie tej strony akceptujesz użycie plików cookie.

Nazwa Szczególy