Zapytanie musi mieć od 2 do 50 znaków.
Reklama
Reklama



Aktualna gazetka Makro - Ważna od 18.03 do 01.04 - Strona nr 11

Reklama
Reklama
Reklama

Reklama
Gazetka Makro 18.03.2024 - 01.04.2024
Reklama

Produkty w tej gazetce

WINO LUBI - WINNY CEL 1. ZBUDUJ ZESPÓŁ, KTÓRY SPRZEDAJE Aby zbudować rosnącą sprzedaż w restauracji, kluczowe są trzy elementy: gościnność, dobrze j ENZO CENCEZE społu kelnerów. Zgrany i zaufany zespół jest nie- zwykle cenny i ważne jest, aby przy doborze pra- | | PWONENZZANCECIEN EE umiejętności w wyznaczaniu celów oraz chęć REF rozwoju i podnoszenia kwalifikacji. Przy pracy w restauracji, ważne jest, aby realizować swoje pasje, ale jednocześnie zachować równowagę między pracą a życiem prywat- WOZNNA CWE DOZ NNNCĄZNCWWE i nie wymaga dużo czasu. Praca jednej osoby wpływa na pracę całe- EWC ZOW EEK OZNACZA wać na wydajność pracy i przyczynią się do zwiększenia sprzedaży. OE ZUCETEZ CESC CZZNECIENOZA nych technik oraz efektywność obsługi pomogą w pełni wykorzystać potencjał restauracji i przyczynią się do zwiększenia sprzedaży. 2. KARTA WIN, WIEDZA OCZYWISTA Osoba, która zajmuje się nalewaniem wina PCE ZEE RZCYNIECZA ł TTC PEWDCDYCCWZZCZĄ mogła doradzić gościom w wyborze odpowied- O UEWUCZENNSNOŁACOWZA wina, rekomendacja oraz umiejętność two- e» rzenia karty win przez somrmeliera, zapewnią bz> komfort w nawiązywaniu relacji oraz zadawa- ZEWN PEWCTTZECA i sprostać oczekiwaniom gości. Zamawianie wina to pewnego rodzaju dialog, w którym należy poprosić o kilka sugestii win, określenie ich stylu i charakteru. Każda wskazówka ułatwiająca DOC WZZSZEEPTEETZZACZA 3. RADOŚĆ CZERPANA Z WINA Dobre wino to takie, które nam smakuje. Jednak, aby dobrze je dobrać, należy wziąć pod uwagę UOMLSEPWZWNCĄNCACZY OO ZZCEZWZCNCPYZZZ Idealne połączenie wina i potrawy opiera się na zachowaniu odpowiedniej harmonii pomiędzy WASZE WZT NC) może być oparty na szkole konserwatywnej, OSOCZU ZECOCEWINACCTA dziej eksperymentalnej, stawiojącej na zaskoczenie. Celem jednak jest OSY ZCNCACZZEZZENUWCZZECCENCUH ODZEW EACZICIJEA o detale stwarzają odświętną atmosferę, dla której goście chętnie do nas wrócą. 4. MISTRZOWSKI SERWIS ważnym elementem sukcesu w sprzedaży wina odpo- wiedni serwis. Dobrze wyszkolony zespół, znający APO NOCTIS EEC CT TROJE zac - umiejętność doradzenia w sprawie wyboru WENECJA NZECN wina - serwis zawsze z prawej strony p ś OCZNE y - używanie trójnogów OPADEM h

Najnowsze gazetki

Reklama
WINO LUBI - WINNY CEL 1. ZBUDUJ ZESPÓŁ, KTÓRY SPRZEDAJE Aby zbudować rosnącą sprzedaż w restauracji, kluczowe są trzy elementy: gościnność, dobrze j ENZO CENCEZE społu kelnerów. Zgrany i zaufany zespół jest nie- zwykle cenny i ważne jest, aby przy doborze pra- | | PWONENZZANCECIEN EE umiejętności w wyznaczaniu celów oraz chęć REF rozwoju i podnoszenia kwalifikacji. Przy pracy w restauracji, ważne jest, aby realizować swoje pasje, ale jednocześnie zachować równowagę między pracą a życiem prywat- WOZNNA CWE DOZ NNNCĄZNCWWE i nie wymaga dużo czasu. Praca jednej osoby wpływa na pracę całe- EWC ZOW EEK OZNACZA wać na wydajność pracy i przyczynią się do zwiększenia sprzedaży. OE ZUCETEZ CESC CZZNECIENOZA nych technik oraz efektywność obsługi pomogą w pełni wykorzystać potencjał restauracji i przyczynią się do zwiększenia sprzedaży. 2. KARTA WIN, WIEDZA OCZYWISTA Osoba, która zajmuje się nalewaniem wina PCE ZEE RZCYNIECZA ł TTC PEWDCDYCCWZZCZĄ mogła doradzić gościom w wyborze odpowied- O UEWUCZENNSNOŁACOWZA wina, rekomendacja oraz umiejętność two- e» rzenia karty win przez somrmeliera, zapewnią bz> komfort w nawiązywaniu relacji oraz zadawa- ZEWN PEWCTTZECA i sprostać oczekiwaniom gości. Zamawianie wina to pewnego rodzaju dialog, w którym należy poprosić o kilka sugestii win, określenie ich stylu i charakteru. Każda wskazówka ułatwiająca DOC WZZSZEEPTEETZZACZA 3. RADOŚĆ CZERPANA Z WINA Dobre wino to takie, które nam smakuje. Jednak, aby dobrze je dobrać, należy wziąć pod uwagę UOMLSEPWZWNCĄNCACZY OO ZZCEZWZCNCPYZZZ Idealne połączenie wina i potrawy opiera się na zachowaniu odpowiedniej harmonii pomiędzy WASZE WZT NC) może być oparty na szkole konserwatywnej, OSOCZU ZECOCEWINACCTA dziej eksperymentalnej, stawiojącej na zaskoczenie. Celem jednak jest OSY ZCNCACZZEZZENUWCZZECCENCUH ODZEW EACZICIJEA o detale stwarzają odświętną atmosferę, dla której goście chętnie do nas wrócą. 4. MISTRZOWSKI SERWIS ważnym elementem sukcesu w sprzedaży wina odpo- wiedni serwis. Dobrze wyszkolony zespół, znający APO NOCTIS EEC CT TROJE zac - umiejętność doradzenia w sprawie wyboru WENECJA NZECN wina - serwis zawsze z prawej strony p ś OCZNE y - używanie trójnogów OPADEM h
Reklama

Kontynuując przeglądanie tej strony akceptujesz użycie plików cookie.

Nazwa Szczególy