Produkty w tej gazetce
energii elektrycznej i przyczynia się do mniejszej emisji gazów cieplarnianych niż hodowla zwierząt. JAK DOBRZE SKOMPONOWAĆ DIETĘ FLEKSITARIAŃSKĄ? Ze względu na mniejszą liczbę ograniczeń odpowiednie skomponowanie posiłków w diecie fleksitariańskiej powinno być łatwiejsze niż w przypadku diety wegetariańskiej, a tym bardziej wegańskiej. Jeśli przyjrzymy się jej bliżej, zauważymy podobieństwo do diety śródziemnomorskiej, w której również dominują produkty roślinne. Odpowiednio skomponowana dieta fleksitariańska bazuje przede wszystkim na warzywach i owocach, a źródłem białka są przede wszystkim rośliny strączkowe (np. soczewica, fasola, bób). Układając dietę, można korzystać z nabiału, jajek, sporadycznie ryb czy owoców morza. Mięso i jego przetwory można spożywać okazjonalnie, najlepiej wtedy, gdy realizacja w pełni wegetariańskiej diety jest niemożliwa lub utrudniona. Źródłem tłuszczu są zazwyczaj orzechy, nasiona, pestki i oleje roślinne. Dobrze zbilansowane fleksitariańskie menu powinno realizować zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze. W związku z niewielkimi ograniczeniami i dużym wachlarzem produktów, z których możemy korzystać, ryzyko niedoborów jest niewielkie, należy jednak zwrócić szczególną uwagę na jej odpowiednie zbilansowanie. FLEKSITARIANIZM A ZDROWIE Okazuje się, że dobrze zbilansowana dieta fleksitariańska może mieć korzystny wpływ na wiele wskaźników zdrowotnych: przyczynia się do optymalizacji ciśnienia tętniczego oraz poziomu cholesterolu czy glukozy we krwi. W badaniach obserwacyjnych wykazano, że osoby, które ograniczają konsumpcję mięsa, mają niższą masę ciała w porównaniu z osobami spożywającymi mięso. Występuje u nich równieź mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 i zespół metaboliczny, rzadziej zapadają na 0 7 | CZAS NA FLEKSITARIANIZM choroby serca czy niektóre typy nowotworów. A na tym nie koniec. Ostatnie badania wskazują, że stosowanie diety fleksitariańskiej pomagało zapobiegać nawrotom objawów u pacjentów z nieswoistym zapaleniem jelit, co sprawia, że można je stosować wspomagająco u niektórych pacjentów z chorobą Leśniowskiego-Crohna. DIETA FLEKSITARIAŃSKA — CZY WARTO ROZWAŻYĆ TEN MODEL ŻYWIENIA? Wyniki dostępnych badań naukowych przemawiają za korzystnym — zarówno dla zdrowia, jak i środowiska — oddziaływaniem diety opartej w dużym stopniu na produktach pochodzenia roślinnego. Fleksitarianizm wydaje się obiecującym modelem żywienia, który pozytywnie wpływa na nasze zdrowie, a jednocześnie jest łatwy w realizacji.
Nazwa | Szczególy |
---|