Zapytanie musi mieć od 2 do 50 znaków.
Reklama
Reklama



Aktualna gazetka Makro - Ważna od 13.11 do 27.11 - Strona nr 73

Reklama
Reklama
Reklama

Reklama
Gazetka Makro 13.11.2023 - 27.11.2023
Reklama

Produkty w tej gazetce

78 PIEROGI Z GĘSINĄ I ARONIĄ ©) DB 180 MINUT SKŁADNIKI: + 100 g mąki pszennej +1jajko +10 ml oleju rzepakowego +150 g nogi z gęsi +1 główka czosnku + 20 g kaszy jęczmiennej * ] cebula czerwona +40 garonii + % łyżki cukru trzcinowego > sól > pieprz czarny = kardamon Autor: Zbigniew Sonik SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mąkę przesiać wraz z solą do miski, dodać olej, roztrzepane jajko, a następnie całość wymieszać, stopniowo dolewając wrzącą wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przełożyć ciasto na stolnicę i wyrabiać do uzyskania jednolitej, elastycznej struktury, w razie potrzeby podsypać mąką. Gotowe uformować w kulkę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na około 15 minut. Przełożyć nogę z gęsi na blachę do pieczenia i przykryć szczelnie folią aluminiową. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury około 1307C i piec przez 2 godziny. Następnie odstawić do wystudzenia. Wytopiony tłuszcz z gęsi przelać na patelnię, a mięso oddzielić od kości. Na rozgrzanym tłuszczu z gęsi usmażyć na złoty kolor pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę i posiekany czosnek. Odstawić na bok. Kaszę jęczmienną ugotować, odcedzić i przełożyć do miski. Upieczone mięso drobno posiekać i dodać do ugotowanej kaszy. Dodać też część smażonej cebuli razem z tłuszczem, przyprawić i całość wymieszać. Ciasto rozwałkować do kształtu kwadratu, na grubość około 3 mm. Wyciąć w nim kwadraty o bokach około 6 cm. Nakażdy nałożyć farsz. Złożyć kwadraty na pół, w trójkąt, i skleić boki, nadającim kształt falbany. Gotować pierogi we wrzącej osolonej wodzie przez około 6 minut. Do aronii dodać cukier trzcinowy, przełożyć na małą patelnię i lekko skarmelizować owoce. Dodać szczyptę mielonego kardamonu, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Gotowe pierogi podać z okrasą z gęsiego tłuszczu i aronii.

Najnowsze gazetki

Reklama
78 PIEROGI Z GĘSINĄ I ARONIĄ ©) DB 180 MINUT SKŁADNIKI: + 100 g mąki pszennej +1jajko +10 ml oleju rzepakowego +150 g nogi z gęsi +1 główka czosnku + 20 g kaszy jęczmiennej * ] cebula czerwona +40 garonii + % łyżki cukru trzcinowego > sól > pieprz czarny = kardamon Autor: Zbigniew Sonik SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mąkę przesiać wraz z solą do miski, dodać olej, roztrzepane jajko, a następnie całość wymieszać, stopniowo dolewając wrzącą wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przełożyć ciasto na stolnicę i wyrabiać do uzyskania jednolitej, elastycznej struktury, w razie potrzeby podsypać mąką. Gotowe uformować w kulkę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na około 15 minut. Przełożyć nogę z gęsi na blachę do pieczenia i przykryć szczelnie folią aluminiową. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury około 1307C i piec przez 2 godziny. Następnie odstawić do wystudzenia. Wytopiony tłuszcz z gęsi przelać na patelnię, a mięso oddzielić od kości. Na rozgrzanym tłuszczu z gęsi usmażyć na złoty kolor pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę i posiekany czosnek. Odstawić na bok. Kaszę jęczmienną ugotować, odcedzić i przełożyć do miski. Upieczone mięso drobno posiekać i dodać do ugotowanej kaszy. Dodać też część smażonej cebuli razem z tłuszczem, przyprawić i całość wymieszać. Ciasto rozwałkować do kształtu kwadratu, na grubość około 3 mm. Wyciąć w nim kwadraty o bokach około 6 cm. Nakażdy nałożyć farsz. Złożyć kwadraty na pół, w trójkąt, i skleić boki, nadającim kształt falbany. Gotować pierogi we wrzącej osolonej wodzie przez około 6 minut. Do aronii dodać cukier trzcinowy, przełożyć na małą patelnię i lekko skarmelizować owoce. Dodać szczyptę mielonego kardamonu, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Gotowe pierogi podać z okrasą z gęsiego tłuszczu i aronii.
Reklama

Kontynuując przeglądanie tej strony akceptujesz użycie plików cookie.

Nazwa Szczególy