Produkty w tej gazetce
Jak zachować sezonowość na dlużej? Każda pora roku daje nam inne sezonowe warzywa i owoce, które pragniemy zachować na dłużej. W tym celu stosujemy różne metody utrwalania żywności, takie jak: kiszenie, marynowanie, mrożenie czy suszenie. Każda z tych metod ma swoje zalety. Fermentację od wieków stosowano przede wszystkim do konserwacji żywności wydłużenia okresu przydatności de oprawy smaku oraz dla korzyści zdrowotnych. Kisić możemy większość warzyw i owoców. Produkty fermentowane mogą korzystnie oddziaływać na mikro jeltową Za wszystko odpowiedzialne są bakterie kwasu mlekowego, które pomagają w regulacji flory bokłeryjnej jet Zaliczamy do nich min. Lacłobocil» rhormnes, związaną min. + poprawą funkcji odpornościowej, lepszym trawieniem i zwiększonym wchłanianiem składników odżywczych. Kiszonki są żródłem witaminy C, K oraz folianów. Zawierają jednak dodatek sol na którą powinny szczególnie uważać osoby z nadcinieniem tętniczym oraz osteoporozą. Jednym ze sposo kontrolowania ilości sodu w piklach jest ich samodzielne przygotowanie. Nejzętzą metodą zatrzymania warzyw i orscw na duej są marynaty Nie są ane poddane orzyści płynące z przypraw i warzyw. Gotowanie kładnik, w tym te o właściwościach x wody, octu i przypraw. Należy zwrócić ge na ograniczenie dodatku cukru do somodzielnie przygotowywanych marynat. oba ea ai iloć ę na ich zamrożenie. M wszystkim przed Sołani worek od 10%, moksymalnie do 30- 8 mim rakiem Mh Baton mają wyższy udział w diecie błonnika, natomiest niższy udział sodu. Nie należy mrozić produktów, w przypadku któryc pro fotka aę kod kika lęka lą 4 ih rzyw nie należy rozmrażać prz stosowanie patelni ze stali nierdzewnej podwójnym dnem, minimalną iloć wady! gotowanie trożoych warzyw Suszenie tojedna z najstarszych metod utrwalania żywności Proces suszenia odbywający ię przez Śłujczoamżeprowodido onych ian w wylądzie turze orc w skłodziecenisznym le wszyst stopnia wcześniejszego ice paskowe są wanny © jednak nie odnotowuje sę srały błonnika pokarmowego czy wybranych składników mineralnych >, styskać nalepsza retncję składników odżpczych w suszenych produkach, należy przechowywać je w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu. dr Hanna Stolińska, dietetyczka
Nazwa | Szczególy |
---|