Zapytanie musi mieć od 2 do 50 znaków.
Reklama
Reklama



Aktualna gazetka Makro - Ważna od 13.11 do 27.11 - Strona nr 104

Reklama
Reklama
Reklama

Reklama
Gazetka Makro 13.11.2023 - 27.11.2023
Reklama

Produkty w tej gazetce

MENU <EP, | PRZYSTAWKI > DZYNDZAŁKI Z HRECZKĄ I SKRZECZKAMI > PLIŃCE Z POMOĆKĄ GS | ZUPY > KARMUSZKA > MAZURSKA ZUPA RYBNA > CHŁODNIK MAZURSKI (LITEWSKI) £— | DANIA GŁÓWNE > SZCZUPAK PO WARMIŃSKU > GĘŚ PO MAZURSKU > KLOPSY KRÓLEWIECKIE «4 | DESERY > SĘKACZ MAZURSKI > BRUKOWIEC MAZURSKI > DZYNDZAŁKI To rodzaj małych pierogów wyglądem przypominających nieco tradycyjne, litewskie kołduny. Dziewiętnastowieczna receptura pochodzi aż z Bieszczad, skąd wraz z powojennymi prze- siedleńcami trafiła na Warmię. Oryginalna nazwa dania nawiązuje do charakterystycznych dzyndzli, czyli kawałków ciasta na rogach pierogów. > KARMUSZKA Gęsta, gorąca i bardzo pożywna, koniecznie z mięsem i fasolą. Taka właśnie jest karmuszka. Zupa ta łączy w sobie dwie kulinarne tradycje. Z niemieckiej pochodzi sam pomysł. Połącze- nie kapusty, ziemniaków, fasoli i kawałków mięsa to przepis na ajntopf, danie jednogarnkowe stanowiące syty posiłek dla całej rodziny. Ale już zabielanie zupy śmietaną i dodawanie ziół to elementy kuchni polskiej. > KLOPSY KRÓLEWIECKIE Były jednym z najpopularniejszych dań dawnych Prus Wschodnich. To mięsne kulki, tradycyjnie formowane z mielonej cielęciny (później też z wieprzowiny lub wołowiny), gotowane w bulionie i obficie polane śmietanowym sosem, którego kluczowym składnikiem są kapary. Podaje się je najczęściej z ziemniakami z wody i ogórkami lub marynowanymi buraczkami. UNZVW IIIWAVM VINVQ JMOLTNA 109

Najnowsze gazetki

Reklama
MENU <EP, | PRZYSTAWKI > DZYNDZAŁKI Z HRECZKĄ I SKRZECZKAMI > PLIŃCE Z POMOĆKĄ GS | ZUPY > KARMUSZKA > MAZURSKA ZUPA RYBNA > CHŁODNIK MAZURSKI (LITEWSKI) £— | DANIA GŁÓWNE > SZCZUPAK PO WARMIŃSKU > GĘŚ PO MAZURSKU > KLOPSY KRÓLEWIECKIE «4 | DESERY > SĘKACZ MAZURSKI > BRUKOWIEC MAZURSKI > DZYNDZAŁKI To rodzaj małych pierogów wyglądem przypominających nieco tradycyjne, litewskie kołduny. Dziewiętnastowieczna receptura pochodzi aż z Bieszczad, skąd wraz z powojennymi prze- siedleńcami trafiła na Warmię. Oryginalna nazwa dania nawiązuje do charakterystycznych dzyndzli, czyli kawałków ciasta na rogach pierogów. > KARMUSZKA Gęsta, gorąca i bardzo pożywna, koniecznie z mięsem i fasolą. Taka właśnie jest karmuszka. Zupa ta łączy w sobie dwie kulinarne tradycje. Z niemieckiej pochodzi sam pomysł. Połącze- nie kapusty, ziemniaków, fasoli i kawałków mięsa to przepis na ajntopf, danie jednogarnkowe stanowiące syty posiłek dla całej rodziny. Ale już zabielanie zupy śmietaną i dodawanie ziół to elementy kuchni polskiej. > KLOPSY KRÓLEWIECKIE Były jednym z najpopularniejszych dań dawnych Prus Wschodnich. To mięsne kulki, tradycyjnie formowane z mielonej cielęciny (później też z wieprzowiny lub wołowiny), gotowane w bulionie i obficie polane śmietanowym sosem, którego kluczowym składnikiem są kapary. Podaje się je najczęściej z ziemniakami z wody i ogórkami lub marynowanymi buraczkami. UNZVW IIIWAVM VINVQ JMOLTNA 109
Reklama

Kontynuując przeglądanie tej strony akceptujesz użycie plików cookie.

Nazwa Szczególy