Zapytanie musi mieć od 2 do 50 znaków.
Reklama
Reklama



Aktualna gazetka Makro - Ważna od 13.11 do 27.11 - Strona nr 107

Reklama
Reklama
Reklama

Reklama
Gazetka Makro 13.11.2023 - 27.11.2023
Reklama

Produkty w tej gazetce

BRUKOWIEC Z JEŻYNAMI I JAGODAMI 63) W 4 GODZINY + 3 DNI DLA NABRANIA [ PEŁNI WALORÓW Autor: Rafał Zaręba SKŁADNIKI: + 1000 g mąki pszennej >100 g cukru +100 g masła > 200 ml miodu wielokwiatowego > 30 g kakao > 400 g mrożonych jeżyn + 400 g mrożonych jagód + 500 ml wody > 20 g sody oczyszczonej > 300 g powideł śliwkowych > 700 ml śmietany 18% > 60 g mąki ziemniaczanej » mięta > 2 jajka +10 g przyprawy do piernika SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Podgrzewać cukier w rondelku do momentu, aż zrobi się karmel, następnie wlać 500 ml wody. Gotować przez kilka minut. Dodać miód i przyprawę do piernika — po uzyskaniu jednolitej konsystencji odstawić do wystudzenia. Mąkę pszenną przesiać do dzieży, dodać sodę, mieszankę karmelowo-miodową, rozpuszczone masło oraz jajka. Wyro- bić elastyczne ciasto. Odstawić na 2 godziny. Z ciasta ulepić małe kuleczki, nadziewając je powidłami śliw- kowymi. Zlepić kuleczki, aby imitowały bruk. Brukowiec piec na papierze w temperaturze 170*C przez 25-35 minut, w zależności od tego, jaki poziom zrumienienia chce się uzyskać. Mrożone jagody i jeżyny podgrzewać w rondelku przez około 2 minuty, a następnie ściągnąć z gazu i dodać zawiesinę z wody oraz mąki ziemniaczanej, stale mieszając. Po wymie- szaniu ponownie lekko podgrzać. Podawać w całości lub oderwać 2-3 kulki „bruku” i serwować z sosem z jeżyn i jagód, śmietaną oraz listkami mięty. Brukowiec najlepiej przygotować 3 dni przed podaniem.

Najnowsze gazetki

Reklama
BRUKOWIEC Z JEŻYNAMI I JAGODAMI 63) W 4 GODZINY + 3 DNI DLA NABRANIA [ PEŁNI WALORÓW Autor: Rafał Zaręba SKŁADNIKI: + 1000 g mąki pszennej >100 g cukru +100 g masła > 200 ml miodu wielokwiatowego > 30 g kakao > 400 g mrożonych jeżyn + 400 g mrożonych jagód + 500 ml wody > 20 g sody oczyszczonej > 300 g powideł śliwkowych > 700 ml śmietany 18% > 60 g mąki ziemniaczanej » mięta > 2 jajka +10 g przyprawy do piernika SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Podgrzewać cukier w rondelku do momentu, aż zrobi się karmel, następnie wlać 500 ml wody. Gotować przez kilka minut. Dodać miód i przyprawę do piernika — po uzyskaniu jednolitej konsystencji odstawić do wystudzenia. Mąkę pszenną przesiać do dzieży, dodać sodę, mieszankę karmelowo-miodową, rozpuszczone masło oraz jajka. Wyro- bić elastyczne ciasto. Odstawić na 2 godziny. Z ciasta ulepić małe kuleczki, nadziewając je powidłami śliw- kowymi. Zlepić kuleczki, aby imitowały bruk. Brukowiec piec na papierze w temperaturze 170*C przez 25-35 minut, w zależności od tego, jaki poziom zrumienienia chce się uzyskać. Mrożone jagody i jeżyny podgrzewać w rondelku przez około 2 minuty, a następnie ściągnąć z gazu i dodać zawiesinę z wody oraz mąki ziemniaczanej, stale mieszając. Po wymie- szaniu ponownie lekko podgrzać. Podawać w całości lub oderwać 2-3 kulki „bruku” i serwować z sosem z jeżyn i jagód, śmietaną oraz listkami mięty. Brukowiec najlepiej przygotować 3 dni przed podaniem.
Reklama

Kontynuując przeglądanie tej strony akceptujesz użycie plików cookie.

Nazwa Szczególy