Zapytanie musi mieć od 2 do 50 znaków.
Reklama
Reklama



Aktualna gazetka Makro - Ważna od 13.11 do 27.11 - Strona nr 50

Reklama
Reklama
Reklama

Reklama
Gazetka Makro 13.11.2023 - 27.11.2023
Reklama

Produkty w tej gazetce

MENU <EP, | PRZYSTAWKI > KISZKA ZIEMNIACZANA > ŚLEDZIK BIAŁOSTOCKI > GRYCOKI GRZYBOWE S7 | ZUPY > ZUPA RYBNA NA WĘDZONYM WĘGORZU > PODLASKA ZUPA OPIEŃKOWA £—X | DANIA GŁÓWNE > LIN W ŚMIETANIE > PIEREKACZEWNIK > KARTACZE SEJNEŃSKIE «4 | DESERY > MROWISKO > BUZA BIAŁOSTOCKA > PODLASKA ZUPA OPIEŃKOWA To esencja grzybowego smaku, zwłaszcza jeśli w miejsce mięsnego rosołu użyjemy bulionu grzybowego. Kapelusze opieniek są delikatne, a zarazem pełne leśnych aromatów. Jest to także potrawa bardzo sezonowa - czas zbierania opieniek to zaledwie kilka tygodni od końca września do początku listopada. > PIEREKACZEWNIK Cienkie płaty ciasta przekładane są farszem mięsnym lub serowym, czasami przygotowanym na słodko z suszonymi owocami i bakaliami, a następnie zwijane w spiralę i pieczone. I choć to danie bardzo pracochłonne, zwykle przyrządzane na specjalne okazje, warto pytać o nie w tatarskich restauracjach. Gdzie? Na Podlasiu oczywiście. > MROWISKO Kto zawita na Podlasie, zyska okazję do spróbowania frykasów, które przed wiekami dotarły tu z Litwy. Jest wśród nich i skruzdćlynas, czyli mrowisko. Niezwykła forma, przypominająca nieco leśny kopiec mrówek, to zasługa ułożenia jedna na drugiej wielu warstw faworkowego ciasta, smażonego na głębokim oleju. Taki tort polewa się miodem i posypuje orzechami, rodzynkami i makiem. VISV1dOd VINVQ AMOL1INAH ŚŚ

Najnowsze gazetki

Reklama
MENU <EP, | PRZYSTAWKI > KISZKA ZIEMNIACZANA > ŚLEDZIK BIAŁOSTOCKI > GRYCOKI GRZYBOWE S7 | ZUPY > ZUPA RYBNA NA WĘDZONYM WĘGORZU > PODLASKA ZUPA OPIEŃKOWA £—X | DANIA GŁÓWNE > LIN W ŚMIETANIE > PIEREKACZEWNIK > KARTACZE SEJNEŃSKIE «4 | DESERY > MROWISKO > BUZA BIAŁOSTOCKA > PODLASKA ZUPA OPIEŃKOWA To esencja grzybowego smaku, zwłaszcza jeśli w miejsce mięsnego rosołu użyjemy bulionu grzybowego. Kapelusze opieniek są delikatne, a zarazem pełne leśnych aromatów. Jest to także potrawa bardzo sezonowa - czas zbierania opieniek to zaledwie kilka tygodni od końca września do początku listopada. > PIEREKACZEWNIK Cienkie płaty ciasta przekładane są farszem mięsnym lub serowym, czasami przygotowanym na słodko z suszonymi owocami i bakaliami, a następnie zwijane w spiralę i pieczone. I choć to danie bardzo pracochłonne, zwykle przyrządzane na specjalne okazje, warto pytać o nie w tatarskich restauracjach. Gdzie? Na Podlasiu oczywiście. > MROWISKO Kto zawita na Podlasie, zyska okazję do spróbowania frykasów, które przed wiekami dotarły tu z Litwy. Jest wśród nich i skruzdćlynas, czyli mrowisko. Niezwykła forma, przypominająca nieco leśny kopiec mrówek, to zasługa ułożenia jedna na drugiej wielu warstw faworkowego ciasta, smażonego na głębokim oleju. Taki tort polewa się miodem i posypuje orzechami, rodzynkami i makiem. VISV1dOd VINVQ AMOL1INAH ŚŚ
Reklama

Kontynuując przeglądanie tej strony akceptujesz użycie plików cookie.

Nazwa Szczególy