Produkty w tej gazetce
dostarczycieli antyoksydantów w diecie zachodniej. Dzieje się tak z uwagi na fakt, że przeciętny konsument nie zwraca dużej uwagi na urozmaicenie diety, a kawa w jego jadłospisie obecna jest bardzo często. Produkty mięsne i ryby również zawierają przeciwutleniacze, ale w mniejszej ilości niż produkty roślinne. Co ciekawe, przeciwutleniacze są wykorzystywane także w przemyśle spożywczym. Niektóre z nich mogą wydłużyć okres przydatności do spożycia zarówno produktów niskoprzetworzonych, jak i żywności przetworzonej. Dobrym przykładem jest witamina C, która pełni funkcję technologiczną w przetworzonej żywności. Wśród ważnych antyoksydantów warto wymienić również witaminę E, selen, cynk czy mangan. Na uwagę zasługują też karotenoidy: luteina, likopen, zeaksantyna czy beta-karoten, które występują głównie w warzywach i owocach. Produktami zasobnymi w beta-karoten będą przede wszystkim warzywa ciemnolistne oraz intensywnie czerwone i pomarańczowe warzywa i owoce, takie jak jarmuż, marchew, papryka, natka pietruszki, morele czy mango. Pomidory i ich przetwory stanowią natomiast źródło likopenu. JAK ZASTOSOWAĆ ZALECENIA W PRAKTYCEŻ Chcąc weprzeć swoje zdrowie, a także chronić komórki przed stresem oksydacyjnym, warto kierować się zasadami prawidłowej diety. Zwracajmy uwagę na urozmaicenie produktów, wybierajmy te sezonowe i nieprzetworzone. Skorzystajmy z zasad Talerza Zdrowego Żywienia i dbajmy, by połowę tego, co jemy, stanowiły warzywa i owoce. ut bry. (5) 7) 41 | CZASNA FLEKSITARI. Dla pełnoziarnistych produktów zbożowych, np. kasz i ryżu, pozostawmy % talerza, zaś resztę uzupełnijmy produktami białkowymi, takimi jak chudy nabiał i mięsa, ryby, jaja oraz nasiona roślin strączkowych. Pamiętajmy również o wartościowych olejach roślinnych. W skomponowaniu dobrze zbilansowanej diety pomocne będą przygotowane przez nas przepisy na pyszne, sycące dania, w których znajdziecie również produkty będące źródłem składników wspomagających ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym.
Nazwa | Szczególy |
---|